12 speerpunten waar Groen het verschil maakte deze bestuursperiode

11 Oktober 2024

12 speerpunten waar Groen het verschil maakte deze bestuursperiode

Groen heeft zich tijdens deze bestuursperiode bewezen door samen met onze coalitiepartners de verkiezingsbeloften uit 2018 waar te maken  

 

In aanloop naar de verkiezingen horen we vaak de nieuwe plannen en projecten van de verschillende partijen. Zo lanceerde Groen plannen rond een nieuwe Urban Sports locatie, voor ondernemerstrajecten voor een economisch levendige binnenstad, een weekendmarkt, Sint-Niklaas als muziekstad en een actieplan rond je thuis en veilig voelen in je buurt.

Groen heeft zich tijdens deze bestuursperiode echter ook bewezen door samen met onze coalitiepartners de verkiezingsbeloften uit 2018 waar te maken. Met de speerpunten #IedereenMee, #GroeneStratenEnPleinen en #BetrokkenBurgers heeft Groen concrete stappen gezet om onze stad groener en inclusiever te maken. Hieronder zijn 12 belangrijke resultaten van Groen te zien.


Armoede aanpakken

#warm #iedereenmee

Met het lokaal armoedeplan dat in 2020 werd goedgekeurd, heeft de stad een integrale aanpak ontwikkeld. Deze focus op een menswaardig inkomen, kwalitatieve huisvesting en ondersteuning heeft de kansen voor mensen in armoede vergroot. Elk beleidsdomein draagt bij aan het wegnemen van barrières en het creëren van oplossingen.

Concreet wordt het met onderstaande voorbeelden:

 

Samenleven en ontmoeten stimuleren

#betrokkenburgers #IedereenMee #levendig #warm

 

Elke inwoner verdient zijn of haar plaatsje in de stad. Daarom hebben we stevig ingezet op de wijk- en gebiedsgerichte werking te versterken, maar ook op vrijwilligers en buddy’s in te schakelen om andere bewoners op sleeptouw te nemen. Hierdoor werden projecten opgezet om de strijd tegen eenzaamheid aan te binden en werden evenementen georganiseerd die ontmoeting in de hand werkten.

Concreter wordt het met volgende voorbeelden:

Elke deelgemeente en stadswijk een buurt- en speelbos

#GroeneStratenEnPleinen #Groen #levendig

Meer groen in de buurt zorgt voor gezonde lucht, verkoeling op warme dagen en plaats om te ontspannen of te ravotten. Een buurt- en speelbos in elke deelgemeente en bij elke stadswijk/stadslob, dat was de doelstelling in het begin van de bestuursperiode. Vandaag zijn meer dan 19.000 bomen aangeplant in acht nieuwe en groeiende buurtbossen en is voor 21 voetbalvelden oppervlakte grond aangekocht (zie waar in dit filmpje). Los van deze grotere buurtbossen werd ook stevig ingezet op kleinere bosjes en bomen in de stad. Zo zijn verschillende Tiny Forests/Wonderwoudjes aangelegd, maar kwamen ook strengere regels voor kappen van bomen.

Concreet vind je hier meer info:

 

 

Aandacht voor mentale gezondheid 

#warm #iedereenmee

Geestelijke gezondheid is cruciaal. Het stadsbestuur heeft initiatieven ondersteunt, zoals het OverKophuis, Tejo en de jongerenbegroting en initiatief genomen voor eerste lijnspsychologen in het Welzijnshuis, zodat meer inwoners toegang hebben tot goede geestelijke gezondheidszorg.

Meer info:

Jongeren een stem en ruimte geven om zich te ontwikkelen 

#levendig #betrokkenburgers

Nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor de stem en de plaats van jongeren als in deze bestuursperiode. Met de jongerenbegroting kregen jongeren zelf zeggenschap en centen rond projecten voor mentaal welzijn, vergroening en een chill-plek. Door verhoogde budgetten werd er €2.600.000 geïnvesteerd in plaatsen voor jongeren om te zijn en te experimenteren in jeugdbewegingen, -huizen en -verenigingen.

Betaalbaar en energiezuinig wonen 

#warm #iedereenmee #groen

Door wijkrenovatietrajecten uit te breiden en projecten rond noodkopers op te starten, helpt de stad bewoners - ook financieel kwetsbare inwoners - beter om hun woningen duurzamer te maken.  Ook zijn de eerste zaadjes geplant voor energiedelen, waarbij de stad en bedrijven opgewekte energie met burgers kunnen delen. Iedere inwoner heeft het recht op een betaalbare woning: het aantal sociale woningen in onze stad moet opgetrokken worden. Met de taskforce sociaal wonen binnen de stad Sint-Niklaas is hiervoor al een ambitieuze maar realistische planning opgemaakt. Verder heeft de stad het aantal noodwoningen in de stad opgetrokken van 15 naar 35. Ook werd er ingezet op woonprojecten voor Sint-Niklazenaren met een beperking, zoals bijvoorbeeld het Woonproject Gerdasite.

Meer info:

De groene en gezellige Grote Markt als kloppend hart van de stad 

#GroeneStratenEnPleinen #Groen #levendig

Tot voor kort was de Grote Markt vooral een ongezellig versteend plein dat werkte als een groot rondpunt waar veel te weinig op te beleven was. Na de werken wordt de Grote Markt een stuk gezelliger en groener, maar ook toegankelijker voor iedereen.

Hieronder vindt je meer info over de Grote Markt:

Discriminatie en racisme bestrijden

#iedereenmee #warm

Met het diversiteitsprogramma Iedereen Mee werd afgelopen bestuursperiode volop de kaart getrokken van een inclusieve stad. Het plan houdt rekening met het unieke individu en de onderlinge verschillen en gelijkenissen. Met correspondentietesten op de woonmarkt brachten we discriminatie in kaart en werd de immosector met deze resultaten geconfronteerd.  Ook initiatieven om polarisering aan te pakken werden hoog op de agenda gezet.

Meer info of concreter:

Sint-Niklaas meer fiets- en wandelstad

#GroeneStratenEnPleinen #Groen #iedereenmee #warm

Fietsen en wandelen is de gemakkelijkste manier om je in onze stad te verplaatsen. Daarom werkten we aan comfortabele en veilige wandel- en fietsinfrastructuur. Ook was er speciale aandacht voor toegankelijkheid voor iedereen zoals bijvoorbeeld bij de heraanleg van De Grote Markt of bij de Winkelwandellus. Fietsgebruik in onze stad zit stevig in de lift. We werkten moeilijke punten weg door fietsbruggen te bouwen, legden kilometers afgescheiden fietspaden aan en plannen voor nieuwe of bredere fietsverbindingen liggen klaar om uitgevoerd te worden .  Ook maakten we werk van extra verkeersveilige schoolomgevingen en fietsvriendelijke woonkernen met fietsstraten. Tot slot werd ook deelmobiliteit met deelfietsen en een fietsbib op de kaart gezet.

Cocon als motor voor werk op maat én circulaire economie

#IedereenMee #levendig #warm #groen

 

Den Azalee is al langer een van de voorbeelden in de sector als bedrijf dat werk op maat voorziet. Met het project Cocon, wat een samenwerking wordt tussen Den Azalee, de stad en private partners, krijgt de circulaire economie een prominente plaats in onze stad. Circulair ondernemen, uitwisseling en onderzoek gaan er hand in hand en zetten onze stad op de circulaire kaart. De aanwezigheid van sterke spelers binnen de sociale economie (Den Azalee, Jomi…) zorgen voor kansen op een goede wisselwerking. Zo kan Cocon ook een rol spelen in het verstrekken van werk op maat.

Concreter en uitgebreider wordt het hier:

Naar een groener stadscentrum en groenere dorpskernen

#GroeneStratenEnPleinen #groen #levendig

 

De vergroening van de straten binnen het kerngebied (de winkelwandellus) is een van de meest zichtbare realisaties van deze bestuursperiode en worden sterk gesmaakt. Maar ook op veel andere straten en pleinen in de stad en deelgemeenten kwam er extra groen bij.

Concreet zijn dit enkele voorbeelden:

Sint-Niklaas neemt klimaatactie

#groen #betrokkenburgers

Klimaat stond de afgelopen bestuursperiode centraal in heel wat beleidsdomeinen. Door in te zetten op vergroening van de binnenstad en het planten van bossen (zie hierboven), duurzame verplaatsingen (zie fietsstad hierboven), hergebruik (zie circulaire economie) en wijkrenovatietrajecten (zie hierboven), werd Sint-Niklaas een stuk klimaatbestendiger . Daarnaast werd er ook hard ingezet op hernieuwbare energie en op een verduurzaming van het voedingssysteem.