Speelterrein Kazernestraat wordt inclusieve speelplek

22 December 2023

Speelterrein Kazernestraat wordt inclusieve speelplek

Met een nagelnieuwe speelplek in de Kazernestraat krijgen ook kinderen met een beperking een speelterrein dat volledig aan hun noden aangepast is.

Wie de speelkaart van de stad Sint-Niklaas openvouwt heeft maar één blik nodig om vast te stellen dat het aanbod speelterreinen in onze stad erg uitgebreid is. Elke wijk in stad en de deelgemeentes heeft wel zijn eigen speel- en/of sportterrein. "De inspanningen in het verleden en het speelweefselplan hebben ons inderdaad een heel netwerk aan speelpleintjes opgeleverd. Toch ontbreekt er iets. Kinderen met een beperking kunnen op onze speelinfrastructuur te weinig terecht", stelt schepen voor jeugd Bart De Bruyne vast.

Leemte aanpakken

Schepen De Bruyne is echter vastberaden om deze leemte aan te pakken. "Bij de (her)aanleg van onze speelterreintjes voorzien we meer en meer toestellen die ook voor kinderen met een beperking leuke speelprikkels opleveren. We nemen toegankelijkheid en inclusie mee in de ontwerpprincipes wanneer we een nieuwe speelplek plannen. Zo weten we uit ervaring dat zogenaamde nestschommels populair zijn bij vele doelgroepen. Niet enkel kinderen zijn er dol op, ook oudere jongeren maken er gebruik van. Maar bovenal zijn ze veel toegankelijker voor kinderen met een fysieke beperking. En ze zijn nog eens zeer robuust ook. Toch wilden we een speelplek creëren die zich hoofdzakelijk richt op deze doelgroep", schetst schepen De Bruyne.

Samen met partners

Die plek vond de stad in het speelterreintje aan de Kazernestraat. Dat kon nooit helemaal de speelverwachtingen inlossen. "Dit terrein ligt vlak naast de spoorwegwegel, in de onmiddellijke buurt van Het Veer. Zij helpen enerzijds kinderen en jongeren die om uiteenlopende redenen ernstige problemen hebben om deel te nemen aan het dagelijks leven en hebben anderzijds een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 tot 6 jaar met een mentale en/of fysieke beperking. In die zin zijn zij een ideale partner om dit project te realiseren", vertelt schepen De Bruyne. "Zij willen meedenken hoe we dit terrein zo kunnen inrichten dat de kinderen die zij behandelen er gebruik van kunnen maken. Een andere partner is Inter Vlaanderen. Zij hebben uitgebreide knowhow rond toegankelijke speelterreinen die ze graag willen delen."

Ruimer plaatje

Bedoeling is om een speelterrein te ontwikkelen dat uiteindelijk voor àlle kinderen een fijne plek wordt. De stad trekt voor de heraanleg een budget van 65 000 EUR uit. "We bekijken ook het ruimere plaatje. Iets verderop zijn we volop bezig met de circulaire hub Cocon. We hebben daarbij het plan om de ruime omgeving in een groener en toegankelijker jasje te steken. Een inclusieve speelplek past perfect in dit plaatje. Wie weet kunnen ouders en hun kroost binnenkort na het spelen iets drinken in de cafetaria van Cocon...", weet schepen De Bruyne.

Foto: illustratiebeeld nestschommel