Mountainbikepark Vossekot open: uitdagend parcours in groen en natuurlijk kader

03 Mei 2024

Mountainbikepark Vossekot open: uitdagend parcours in groen en natuurlijk kader

Tot voor enkele jaren werd er nog gevoetbald op de terreinen aan de Pastoor Copstraat. Sinds dit jaar kunnen mountainbikers er hun rijvaardigheden oefenen op een uitdagend en groen parcours.

Jarenlang heerste koning voetbal aan de Pastoor Copstraat. Na vele jaren als thuisbasis gediend te hebben voor Red Star Haasdonk/Waasland en daarna voor FC Gerda stond de voetbalsite sinds 2021 te verkommeren. Een deel van de site is nu omgevormd tot een mountainbikepark. Behalve een uitdagend parcours  is er ook veel ruimte voor extra bos en natuur.

Vele jaren nadat de laatste bal er rolde, is dit dé plaats waar mountainbikers - van beginnners tot gevorderen - hun vaardigheden kunnen oefenen. Op een terrein van samen meer dan 50 000 m² groot kunnen liefhebbers van het ruwere fietswerk twee parcours terugvinden in een uniek kader. Schepen voor natuur volgde de werken van meet af aan op: "Toen de voetbalterreinen van FC Gerda leeg kwamen te staan, stond al snel vast dat één deel van het terrein ontwikkeld zou worden als state of the art mountainbikepark. Het ligt immers vlak aan een bekende en vaak gebruikte MTB-route tussen Sint-Gillis-Waas en Kruibeke en op een steenworp van De Ster. Tegelijk wilden we ook de natuurwaarde van dit stuk bos opkrikken. Nu alles klaar is, vormt deze plek zowel voor avontuurlijke fiets- als voor natuurliefhebbers een gigantische meerwaarde."

Fun- en skillspark

Beginnende mountainbikers kunnen hun hartje ophalen in het funpark dat bereikbaar is via de Vossekotwegel net tegenover de ingang van De Ster. Wie meer uitdaging zoekt, kan terecht in het skillspark even verderop. Met hoogteverschillen tot 6 meter en verschillende obstakels kunnen de geoefende mountainbikers en cyclocrossers er hun vaardigheden aanscherpen. "Bij het ontwerp van het parcours hielden mountainbikers mee de pen vast. Ook de buurtbewoners werden nauw bij het proces betrokken. Daarnaast was er veel aandacht voor het natuurlijke aspect van de site", licht schepen De Meester toe.

Extra bos en natuur

Van meet af aan was het de bedoeling om extra ruimte voor bos en natuur te creëren met een goed uitgekiende groenaanleg. "We kozen zeer bewust voor inheemse beplanting en een gevarieerde aanleg. De site wordt omringd door bossen die we hier aangevuld hebben met grasland, bloemenakkers en meer struiken en bomen. Qua biodiversiteit heeft het terrein een sterke meerwaarde gekregen. De waterhuishouding hebben we ook aangepakt. Met wadi's en een ecologisch bufferbekken zorgen we ervoor dat de paden en het mountainbikepark het droog houden. Wandelaars krijgen er een mooi stuk natuur en heel wat om naar te kijken bij. We zorgden ervoor dat wandel- en fietspaden zorgvuldig van elkaar gescheiden zijn", geeft schepen De Meester een inkijk in de natuuraspect van het park.