Van spookgalerij naar groene doorsteek

28 Juni 2023

Van spookgalerij naar groene doorsteek

De Reinaertgalerij is al vele jaren een doorn in het oog van inwoners en bezoekers. Nu de meeste panden eigendom zijn van de stad, wordt de toekomst duidelijk: een groot deel van de spookgalerij ruimt plaats voor een groene en aangename doorsteek.

De afgelopen jaren kocht de stad tientallen panden op in de Reinaertgalerij. Op die manier kon het stadsbestuur mee de bestemming van de uitgeleefde en verlaten winkelgalerij bepalen. Voorheen was het bestuur helemaal afhankelijk van de grillen van de eigenaars, vandaag heeft ze als bezitter van het gros van de panden de sleutels zélf in handen.

Doorbraak

"Een belangrijke doorbraak", vindt fractieleider Aster Baeck. "Na jaren stilstand en wilde plannen is er eindelijk klaarheid. Het was al langer duidelijk dat de winkelruimtes aan de kant van de Stationsstraat te beperkt zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Door de galerij om te vormen tot een groene passage in open lucht maakt de winkelwandellus haar naam nog meer waar. De geslaagde en fel gesmaakte heraanleg van de Collegestraat en de Van Britsomstraat krijgt zo een verlengde naar de Stationsstraat én de cultuursite wordt zo veel beter ontsloten."

Supermarkt biedt mogelijkheden

De plannen gaan nog verder. De leegstaande panden aan het begin van de Stationsstraat maken plaats voor een supermarkt. "Na de sluiting van de Carrefour op het Heymanplein snakken de bewoners van het stadscentrum naar een supermarkt op wandel- en fietsafstand. Eentje op maat van het stadscentrum bovendien, zoals je vandaag al in heel wat grote steden ziet. Ook dat is een goede zaak. Het maakt dat deel van de straat opnieuw aantrekkelijk. Bovendien ontstaat er een mogelijkheid om de supermarkt de verbinden met het resterende deel van de galerij, waardoor ook daar opnieuw leven komt", licht Aster Baeck verder toe.

Inzetten op tijdelijke invullingen

Zo lang de panden niet afgebroken zijn, worden enkele panden gebruikt voor tijdelijke invullingen zoals de pop-upwinkel van het BAAS-project en de chillplek die met het geld van de Jongerenbegroting werd gerealiseerd. "Daar moeten we nog sterker op inzetten", vindt Aster. "Tijdelijke invullingen laten de mogelijkheden van leegstaande panden zien. Veel startende ondernemers zijn op zoek naar betaalbare ruimtes. Een volwaardige huur voor een lange periode  ophoesten is voor hen moeilijk. Zo geven we creatieve en ondernemende mensen de kans om zich te ontwikkelen en pakken we de leegstand aan."