Zilveren boslabel voor realisatie extra buurtbossen

22 Mei 2024

Zilveren boslabel voor realisatie extra buurtbossen

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas mocht op dinsdag 14 mei op het congres van de Bosalliantie in Brugge het zilveren boslabel in ontvangst nemen. De stad werd hiermee beloond voor de aanplant van 6,6 hectare extra bos op eigen gronden. Met dit label wil de Vlaamse overheid gemeentes aanmoedigen meer bossen te planten.

Op het congres werden alle steden en gemeenten in de bloemetjes gezet die de afgelopen jaren nieuwe bossen plantten op eigen gronden. Ook Sint-Niklaas viel in de prijzen. Steden en gemeenten die meer dan 10 hectare bebosten, mochten een gouden label mee naar huis nemen, wie meer de kaap van 5 hectare rondde, kreeg zilver. Met 6,6 hectare haalde Sint-Niklaas ruimschoots het zilveren label binnen. 

Opsteker

Schepen voor ruimtelijke ordening, duurzaamheid en natuur Wout De Meester: “We hebben met dit bestuur de ambitie om in elke buurt en deelgemeente een toegankelijk buurtbos te creëren. Op verschillende plaatsen plantten we ondertussen al heel wat bomen. Dat we daarvoor nu al het zilveren boslabel binnenhaalden, is een flinke opsteker. Als we onze plannen voor buurtbossen kunnen doorzetten, dan gaan we volgend jaar voor goud.” Bij het zilveren label hoort ook een gepersonaliseerde bank die bij één van de nieuwe bossen een plaatsje zal krijgen. 

Buurtbossen

De stad maakt ondertussen verder werk van de ambitie om in elke stadsbuurt en deelgemeente een buurtbos te realiseren. Voor de eerste boom in de grond kan, moeten heel wat plannen opgemaakt worden om gronden ook juridisch de juiste bestemming te geven. Zo werden en worden er ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) gemaakt voor de buurtbossen in het Bolleakkergebied, De Raap, het Sportkringpark, speelbos Ter Beke in Sinaai, het speelbos Mierennest in Belsele, Stadsrandbos Noord en stadsbos Puitvoet 

Bosteller op 16.46 hectare

“Door een sterk aankoopbeleid en veel overleg hebben we deze bestuursperiode op heel wat plaatsen in de stad en de deelgemeenten ook effectief al bomen geplant. Zo openden we het Menapiërspark in Nieuwkerken, breidden we het stadsbos Puitvoet verder uit en kwamen er buurtbossen op Ter Beke en in het Sportkringpark. Samen met scholen plantten we 3 buurtbosjes of zogenaamde Tiny Forests in de Baenslandwijk, de Edward Prissestraat en in Sinaai. De totale bosteller staat voor deze bestuursperiode nu op 16,46 hectare, want ook heel wat burgers, bedrijven en organisaties staken, vaak met steun van de stad, de handen uit de mouwen om bossen te planten”, aldus schepen De Meester. 

Groene toekomst

Voor de toekomst ziet het er goed uit: door recente aankopen op onder andere Puitvoet en bosaanplanten die nog in de pijplijn zitten, zal de bosteller volgend jaar nog verder aantikken. “Het gouden label – 10 hectare bos of meer – ligt binnen handbereik”, besluit schepen De Meester. "Bij het begin van de bestuursperiode zetten we ambitieus in op meer bossen. Nu die periode stilaan ten einde loopt, lijkt het erop dat we die ambities ook hebben kunnen inlossen."