Kringwinkel Den Azalee in een nieuw jasje

20 Oktober 2023

Kringwinkel Den Azalee in een nieuw jasje

Na 16 jaar meet de Sint-Niklase kringwinkel van Den Azalee zich een fris nieuw jasje aan, met een hoofdrol voor ontmoeting, up- en recycling.

25 jaar geleden opende Den Azalee zijn eerste kringwinkel in de Lodewijk De Meesterstraat. Die barstte na 10 jaar al uit zijn voegen. In een oud fabriekspand aan de Heistraat werd in 2007 een nieuwe thuis gevonden. Het klantenbestand groeide er gestaag, net als de verschillende andere activiteiten die Den Azalee er ontplooide. "Op dit ogenblik is de kringwinkel aan de Heistraat uitgegroeid tot één van de grootste in zijn soort in heel Vlaanderen. Na 16 jaar is het nu tijd om de winkel opnieuw in te richten. Met meer aandacht voor één van onze hoofddoelen: materialen een nieuw leven geven", stelt voorzitter van Den Azalee Sofie Heyrman.

Impuls voor sociale economie

"De kringwinkel is de bekendste en meest succesvolle poot van Den Azalee, maar de kiem van maatwerkbedrijf Den Azalee ligt in het creëren van arbeidsplaatsen voor mensen die moeilijk of niet de weg vinden naar het reguliere economisch circuit. Door massaal materiaal binnen te blijven brengen en bij ons te kopen, geven klanten de sociale economie een stevige impuls", zegt schepen Heyrman. Door de jaren heen ontpopte Den Azalee zich ook tot een kampioen in het hergebruiken van materialen. "We maken er echt een punt van eer van om zo weinig mogelijk van het binnengebrachte materiaal op de afvalberg te doen belanden. Dat willen we in de vernieuwde winkel ook laten zien."

Circulair

Zo wordt het nieuwe kassameubel opgetrokken uit rij- en golfplaten uit de oude loods van Nobels Peelman die den Azalee onlangs renoveerde. Sofie Heyrman: "Ook op andere plaatsen hergebruiken we elementen uit de 'oude' winkel om de nieuwe vorm te geven. We lieten ons hier bijstaan door het makerscollectief Onbetaalbaar die wijd en zijd bekend staan om hun circulaire ontwerpen. Behalve pionier in de sociale economie is den Azalee ook voortrekker op het vlak van circulaire economie. Materialen een nieuw leven geven via upcycling en recycling zit echt in ons DNA."

Tuk op tweedehands

De Sint-Niklazenaar is tuk op tweedehands. Dat blijkt eens te meer uit de stijgende omzetcijfers van de winkel. "Iedereen komt wel eens langs bij Den Azalee. Zeker voor tweedehands kleren. Wekelijks krijgen we 20 ton textiel binnen. Die worden zorgvuldig uitgesorteerd. Een aanzienlijk deel komt in de winkel terecht. We reserveren nu de volledige bovenverdieping voor kleding", aldus schepen Heyrman.

Ruimte voor ontmoeting

Het voormalige strijkatelier krijgt ook een nieuwe bestemming. "Daar komt het klantencafetaria. Dat zal nu wat verstopt achteraan in de winkel. Nu krijgt het een prominente plaats, zodat we meer dan ooit kunnen inzetten op ontmoeting. We willen er in de toekomst ook culturele evenementen en workshops laten plaatsvinden", besluit Sofie Heyrman.

Op zaterdag 21 oktober gaan de deuren van de vernieuwde Azalee voor iedereen open. Om alle trouwe kanten te bedanken is die dag alles te koop aan 20 % korting.