Stad richt herinneringsplek voor sterrenkinderen in

22 December 2023

Stad richt herinneringsplek voor sterrenkinderen in

Sinds kort hebben ouders van sterrenkinderen hun eigen herinneringsplekje op de parkbegraafplaats Tereken.

De tweede zondag van december steken overal ter wereld mensen een kaarsje aan. Zo creëren ze een golf van licht om overleden kinderen te herdenken en bieden ze de ouders van deze kinderen steun, verlichting en troost. Sint-Niklaas heeft een sterke traditie om op deze Wereldlichtjesdag een herdenkingsmoment te organiseren op de stedelijke begraafplaats Heimolen. Dit jaar kreeg deze dag een extra dimensie: op parkbegraafplaats Tereken werd een monument ingehuldigd voor alle sterrenkindjes.

Nood aan plekje

"Een pasgeboren kind verliezen is een traumatische gebeurtenis. Hoe druk je daarbij je steun of troost uit? Een tweetal jaar geleden klopten ouders van een sterrenkindje bij ons aan. Bij hun familie, vrienden, lotgenoten en organisaties als het Berrefonds vonden ze veel steun maar ze hadden nood aan een plaats waar ze af en toe naartoe konden. Om zich even opnieuw verbonden te voelen met hun verloren kindje, te mijmeren, wat rust te vinden. In onze stad misten we zo'n plek, dus besloten we er werk van te maken. Veel ouders geven de urne van hun kind een plaatsje thuis, waardoor ze geen plek hebben die ze af en toe kunnen bezoeken."

Vlieger

Voor de uitwerking klopte de stad aan bij d'Academie waar ze meteen met het project aan de slag gingen. Student Dorien Pieters tekende voor het ontwerp. "Sinds kort wappert een kleurrijke vlieger op de parkbegraafplaats Tereken. Hij is gemonteerd aan een vlaggenmast. De positionering van de vlieger knipoogt naar het gebruik om als teken van rouw de vlag halfstok te hangen. Het kunstwerk is tegelijk speels en symbolisch. Ouders kunnen een lintje met de naam van hun sterrenkind aan de staart van de vlieger hangen", duidt schepen Heyrman het nieuwe herinneringsmonument.

Licht en steun

In het voorjaar komt een zitelement voor de vlieger te staan. "Niet zomaar een bankje, maar een houten constructie die ouders uitnodigt om even te gaan zitten en kinderen prikkelt om erop te klauteren. Het verlies van een kind waar je zo naar uitgekeken hebt is bijzonder zwaar, maar deze plek zorgt hopelijk voor licht en steun", besluit schepen Heyrman.

Foto: Het Laatste Nieuws