Verse groenten, fruit en streekproducten in automaat station Sint-Niklaas

28 Maart 2023

Verse groenten, fruit en streekproducten in automaat station Sint-Niklaas

Net uit de trein gestapt en nog niets om te eten voor die avond? Vanaf nu kan je in de groenten- en fruitautomaat in het station van Sint-Niklaas terecht voor verse producten van eigen bodem.

Het rijtje automaten in het Sint-Niklase station oogt stilaan indrukwekkend. Foto's nemen, een pakketje afhalen, je gsm snel opladen, vers brood of een snelle snack scoren kon al een poosje. Nu komen daar ook streekproducten en verse groenten en fruit bij.

Bestellen en afhalen

"Mensen kunnen op voorhand via de digitale weg een pakket bestellen. Dat vinden ze tegen het afgesproken moment terug in de automaat. Daarnaast is er een wisselend assortiment vers seizoensfruit- en groenten, naast lokale specialiteiten en bereide maaltijden. Alle producten komen van lokale producenten," aldus schepen voor duurzaamheid Wout De Meester. Sint-Niklaas is 1 van de 10 stations waar er een korte-keten project gestart is, maar het is nog steeds de enigste plaats waar het met een (locker)automaat gebeurt waar men bijna 24/7 bestellingen kan afhalen en producten on the go kan oppikken.

Producten van Eigen Bodem

Het plaatsen van deze automaten past binnen de ambitie van de NMBS om van stations meer te maken dan enkel een plaats om de trein te nemen. De NMBS en de stad vinden elkaar in hun ambities rond duurzaamheid. Schepen De Meester: "De stad zet volop in op lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Alles wat je in deze automaat vindt, komt van eigen bodem. Letterlijk en figuurlijk, want het is het platform Eigen Bodem dat instaat voor de bevoorrading. Zij brengen lokale producten rechtstreeks tot bij de consument."

Duurzaamheid troef

Ook op het vlak van duurzame verplaatsingen doet de automaat zijn duit in het zakje: "Deze automaat zorgt ervoor dat wie van het station komt, geen ommetje meer hoeft te maken naar de supermarkt. Het is de bedoeling dat ook buurtbewoners van dit afhaalpunt gebruik zullen maken", besluit schepen De Meester. Het idee voor deze automaat ontkiemde in het kader van het Proximity-project in Sint-Niklaas, een traject waarbij vernieuwende ecologische en duurzame ideeën van burgers een financieel en logistiek duwtje in de rug kregen. NMBS pikte het idee later op en breidde het uit over heel België. 

Meer info: www.eigenbodem.be