Het Kokkelbeekplein: Van geasfalteerde vergeethoek naar klimaatbestendige en duurzame openbare ruimte

28 Juni 2023

Het Kokkelbeekplein: Van geasfalteerde vergeethoek naar klimaatbestendige en duurzame openbare ruimte

Jarenlang was het Kokkelbeekplein een wat vergeten, volledig geasfalteerde parking. Een puur functionele plaats met weinig ruimtelijke kwaliteit. Vandaag oogt het plein groener en frisser én draagt het een steentje bij in het klimaatbestendig maken van de stad.

Een plein kon je het eigenlijk amper noemen. Eerder een wat sleetse parking tussen de Kokkelbeekstraat en de August Nobelsstraat. Met veel verborgen troeven want vlakbij het stadspark én de Grote Markt. Tijdens de hoogdagen van de textiel in de stad huisden er drie textielbedrijven die later plaatsmaakten voor een ijzerwarenhandel. Toen die in 2016 afgebroken werd, kwamen er appartementen in de plaats. De parking voor het complex bleef in al die jaren onaangeroerd en was vele inwoners een doorn in het oog.

Veiliger en duurzamer

Die toestand is nu verleden tijd. Schepen voor duurzaamheid Wout De Meester: "Het plein onderging een volledige gedaanteverwisseling. Waar vroeger de auto de ruimte domineerde, hebben voetgangers en fietsers er ook hun plaats gekregen. Voor zwakke weggebruikers is het dus een pak veiliger geworden. De trage doorsteek tussen de August Nobelsstraat en het Kokkelbeekplein is helemaal in ere hersteld. Het asfalt is verdwenen en vervangen door waterdoorlatende stenen en tussen de parkeervakken staan nu bomen en planten. De zitbanken aan de rand maken het geheel af."

Klimaatbestendig

De herinrichting past helemaal in het verhaal om de stad klimaatbestendig te maken. Eén van de cruciale factoren is de waterhuishouding. "Tot voor kort sijpelde het regenwater hier rechtstreeks de riool binnen. Het oppervlak was immers voor 100 % verhard. Vandaag zijn zelfs de parkingtegels volledig waterdoorlatend en hebben we wadi's voorzien om het water in de bodem te laten dringen. Nu we bijna jaarlijks geconfronteerd worden met lange periodes van droogte, is het bijhouden van water in de bodem ongelooflijk belangrijk geworden. En het heeft nog een tweede effect: het groen dat in de plaats komt, zorgt ervoor dat de plaats minder sterk opwarmt en sneller afkoelt. Dubbele winst dus", aldus schepen De Meester.

Geveltuintjes

Ook de trage doorsteek naar de Kokkelbeekstraat werd vergroend: waar de ondergrond ooit van gevel tot gevel versteend was, verschenen nu schattige geveltuintjes. "We zijn hier heel creatief in geworden: we vergroenen waar we kunnen, ook al is de ruimte heel beperkt. En zo sluit de doorsteek perfect aan bij de geveltuintjes die in de aanpalende straten in volle bloei staan", besluit schepen De Meester.