Innovatieve app maakt duurzaam renoveren gemakkelijker

03 Mei 2024

Innovatieve app maakt duurzaam renoveren gemakkelijker

Renovatie van woningen is één van de belangrijkste elementen om de uitstoot van CO2 naar beneden te halen. Met een innovatieve app wil Sint-Niklaas renoveren vergemakkelijken door bouwheren en aannemers met elkaar in contact te brengen. Nieuwkerken krijgt de absolute primeur.

Heel wat woningen in onze stad en de deelgemeenten hebben al wat jaren op de teller. Vaak laat de isolatie te wensen over, waardoor de energierekening van de bewoners sterk oploopt. In tijden met erg schommelende energietarieven geen erg comfortabele situatie. Bovendien zorgen dergelijke woningen ook voor een hogere CO2-uitstoot. Toch is voor veel inwoners een renovatie een moeilijk te nemen klip: financieel maar ook administratief. Met de campagne 'Verspil geen energie' wil de stad hier iets aan doen. Een innovatieve app die het hele verbouwproces vergemakkelijkt is het vlaggenschip van de campagne, die in Nieuwkerken op gang getrapt wordt.

Wijkrenovatietrajecten

"We hebben met het bestuur de ambitie om volop in te zetten op renovatie van woningen. Om de energiefactuur van de bewoners te drukken én om onze CO2-uitstoot verder te beperken. Goed geïsoleerde en energie-efficiënte woningen zijn zowel voor de bewoners als binnen het grotere plaatje om de uitstoot aan te pakken bijzonder interessant. De grote wijkrenovatietrajecten die momenteel volop lopen zijn ondertussen goed bekend. Daar komt nu dus een luik bij. De insteek blijft dezelfde: we willen inwoners met renovatieplannen zoveel mogelijk ontzorgen. En wie het financieel moeilijk heeft om te renoveren, krijgt extra hulp. Met deze nieuwe app hopen we mensen nog beter te kunnen helpen", zegt schepen van duurzaamheid Wout De Meester.

Aannemers en kandidaat-renoveerders matchen

Voor de app werkt de stad samen met een externe partner, 'Impact us today'. Zij bieden de nodige (bouw)technische knowhow. Het hele traject begint met een gratis renovatiescan. "Mensen weten vaak niet waar te beginnen. Met een grondige gratis scan uitgevoerd door professionals komen mensen te weten wat de prioriteiten zijn en wat de bouwkosten zijn. Met de app komen ze meteen in contact met gekwalificeerde en vooraf gescreende aannemers en kunnen ze snel een offerte krijgen. Dus geen gedoe meer met achter de veren van aannemers zitten of cowboys die niet leveren wat ze beloven. De app leidt kandidaat-renoveerders door het volledige bouwproces", verduidelijk schepen de Meester de voordelen van het nieuwe initiatief. Daarnaast heeft de stad nog tal van premies om duurzame aanpassingen aan te moedigen.

 

Foto: Het Nieuwsblad