Festival Iedereen Mee zet Sint-Niklaas op de kaart als warme en inclusieve stad

30 Mei 2023

Festival Iedereen Mee zet Sint-Niklaas op de kaart als warme en inclusieve stad

Met een stadsgesprek en tal van workshops werd het festival Iedereen Mee op gang getrapt. Met een hele resem activiteiten zet de stad zich steeds nadrukkelijker op de kaart als warme en inclusieve stad.

Ondanks de vele activiteiten vonden heel wat geëngageerde Sint-Niklazenaren op zaterdag 13 mei de weg naar het Welzijnhuis voor het Stadsgesprek Iedereen mee. Deze voormiddag vol workshops, themawandelingen en omstaandertrainingen vormt het startpunt van het festival Iedereen Mee.

Schepen voor diversiteit en welzijn Sofie Heyrman gaf de aftrap: "We hebben met zijn allen wat meer lente nodig. Hoop en perspectief. Via de media worden we overstelpt met negativiteit. Met slecht nieuws dat polarisering en verdeeldheid in de hand werkt. Terwijl ik om mij heen in deze stad veel positieve dingen zie. Mensen die doen wat ze kunnen. Iedereen Mee draait erom kansen en uitdagingen te zien en niet enkel problemen, om ieders context mee te nemen en écht te luisteren. Om elke mens als mens te zien en niet als vertegenwoordiger van een bepaalde groep."

Voortrekkersrol

Met een brede waaier aan activiteiten zet Sint-Niklaas diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen vol in de kijker. Tot 23 juni organiseren de stad en een hele keur aan partnerorganisaties 30 verschillende activiteiten , gaande van ontmoetingsmomenten en buurtfeesten tot lezingen en workshops. "Het aanbod is al even divers als onze stad zelf. Leeftijd, gender, geaardheid, geloof, herkomst, inkomen of beperking: we willen in onze stad iedereen mee. Daar willen we met onze stad echt een voortrekkersrol in spelen. Niet enkel door Iedereen Mee heel nadrukkelijk in onze communicatie in de verf te zetten, maar ook door dit actief uit te dragen en organisaties die hier in onze stad actief mee bezig zijn te ondersteunen," stelt schepen Heyrman.

Veilig klimaat scheppen

In een aantal activiteiten wordt gefocust op  LGBTQ+-personen. "En dat is nog steeds hard nodig," benadrukt schepen Heyrman. "Homo- en transfobie zijn aan een stille opmars bezig, of zelfs terug van nooit helemaal weggeweest. Gender, genderexpressie, geaardheid: alles wordt soms nogal gemakkelijk op een hoopje gegooid. Met enkele lezingen willen we niet enkel informeren, maar ook verhalen delen en een veiliger klimaat scheppen."

Ontmoeting

Festival Iedereen Mee focust ook sterk op ontmoeting. "Sint-Niklaas, en zeker de kernstad, is anno 2023 een superdiverse stad geworden. Of je daar nu voor of tegen bent: dit is een realiteit. Door de aanwezigheid van twee opvangcentra zijn bijvoorbeeld ook vluchtelingen deel van onze bevolking geworden. Sommigen tijdelijk, andere vestigen zich hier definitief. Door elkaar te leren kennen, kan je elkaar ook beter begrijpen. Door verhalen van vluchtelingen te brengen, hoe en waarom ze hier terechtgekomen zijn en hoe ze proberen hun steentje bij te dragen aan de maatschappij, worden ze mensen van vlees en bloed en geen anonieme groep die we enkel kennen uit slechtnieuwsartikelen in de krant. Dat is waar Iedereen Mee écht om draait", besluit schepen Heyrman.

Je kan het volledig programma van het festival Iedereen Mee hier bekijken.