Stad zet vol in op psychisch welzijn van kwetsbare en jonge Sint-Niklazenaren

05 Mei 2021

Stad zet vol in op psychisch welzijn van kwetsbare en jonge Sint-Niklazenaren

Door de coronacrisis staat het mentale welzijn van de bevolking meer dan ooit onder druk. Zeker bij jongeren en kwetsbare Sint-Niklazenaren is de nood hoog. Daarom focust het Sint-Niklase stadsbestuur onder impuls van onze Groen-schepenen vol op mentaal welzijn. Onder andere door drempels richting psychische hulpverlening weg te werken, de problematiek bespreekbaar te maken en door plaatsen te creëren waar jongeren met mentale problemen terecht kunnen.

Psycholoog in het welzijnshuis

“Het kan letterlijk iedereen overkomen. Mentale problemen zijn niet gebonden aan één groep van de bevolking,” stelt schepen van welzijn Sofie Heyrman. “Daarom is het noodzakelijk een brede waaier aan acties op te zetten.” Binnen het welzijnshuis is sinds enkele weken een psycholoog actief. De stad sloeg hiervoor de handen in elkaar het Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG). “Maatschappelijke assistenten bij het ocmw krijgen te maken met steeds complexere situaties, waarbij vaak ook een psychiatrische problematiek speelt. Door een eerstelijnspsycholoog naar het welzijnshuis te halen, verlagen we de drempel naar psychische hulpverlening voor kwetsbare mensen. Maatschappelijk assistenten kunnen voor hen hier een afspraak maken voor een intakegesprek. Dat is een eerste en erg belangrijke stap,” schetst schepen Heyrman de aanpak.

Tussenkomst psychische hulp

Met dit eerste gesprek begint het psychische hulpverleningstraject pas. “Om resultaat te hebben zijn er al snel 15 tot 20 sessies bij een psychotherapeut nodig. Eén sessie kost al gauw meer dan 50 euro. Dan weet je dat dit voor mensen met een beperkt budget een bijna onoverkomelijke drempel is,” aldus schepen Heyrman. Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst besliste daarom een stevige financiële tussenkomst te voorzien. Voor de laagste inkomens past het ocmw 80 % bij met een plafond van 20 sessies. Voor de inkomens hier net boven gaat het om een tussenkomst van 60 %. Ook voor BCSD-lid Liliane Verbeke is dit een belangrijke beslissing: “Dit kan voor veel mensen een groot verschil maken. Het maakt psychische hulp voor hen een stuk bereikbaarder.”

Mentaal welzijn bespreekbaar maken

De coronacrisis hakt er ook bij jongeren stevig in. “In een onderzoek dat de stad bij vijfdejaars middelbaar uitvoerde, gaven jongeren zichzelf een gemiddelde geluksscore van 6/10. Een kwart buisde zichzelf. Hier moesten we écht iets mee doen!” aldus schepen van jeugd Bart De Bruyne. Om het nieuwe label kind- en jeugdvriendelijke stad ‘Jong.Wild.Goud.’ in de kijker te zetten, richtte de stad begin december een container in op het Apostelplein. Van daaruit gingen organisaties en influencers in gesprek met jongeren. Digitaal en live. Tegelijk ging ook Tejo-huis (Therapie voor jongeren) op het Apostelplein open. Sinds 1 december kunnen jongeren hier terecht voor laagdrempelige én gratis psychologische hulp. De stad sloot met Tejo een samenwerkingsovereenkomst af een voorziet jaarlijks 30.000 euro om de werking verder uit te bouwen.

Jongerenbegroting: projecten rond mentaal welzijn

Op 23 april werd de aftrap gegeven van de Jongerenbegroting: 55 Sint-Niklase jongeren uit het 5e middelbaar werden uitgeloot om samen projecten rond mentaal welzijn uit te werken. Om die plannen te verwezenlijken, heeft de stad 20.000 euro gereserveerd. Schepen De Bruyne: “Dit project is uniek in Vlaanderen en zet Sint-Niklaas stevig op de kaart als stad waar ook echt naar jongeren geluisterd wordt.” Uit de plannen die de jongeren maakten, blijkt nog maar eens hoe groot de nood aan contact en ontmoeting bij jonge Sint-Niklazenaars is. In een volgende fase gaan de jongeren in gesprek met experts rond mentaal welzijn. Daarna beslissen de vijfdejaars welke projecten uiteindelijk uitgevoerd zullen worden.

Overkophuis komt naar Sint-Niklaas

Sint-Niklaas krijgt binnenkort een Overkophuis. Hier vinden jongeren een plek waar ze even ongedwongen kunnen binnenspringen, fijne activiteiten doen of even hun hart kunnen luchten. Ook voor laagdrempelige professionele therapeutische hulp kan je er terecht. Verschillende welzijnsorganisaties vereenden de krachten met de stad en maakten een stevig projectdossier op. Minister Beke zette begin mei het licht op groen voor een vestiging in Sint-Niklaas. Het Overkophuis zal een plaatsje vinden in een pand in de Stillemansstraat, op een boogscheut van de Grote Markt. Het is de bedoeling om van hieruit ook in andere Wase gemeenten een Overkopwerking uit te bouwen.