Sint-Niklaas neemt het op tegen Aalst en Dendermonde in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen
30 Mei 2023
Vlaanderen wil burgers, steden en gemeenten massaal tegel en beton laten uitbreken en vervangen door groen door het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen te organiseren. Ook Sint-Niklaas neemt de handschoen op en brak al heel wat vierkante meter tegels op.
In Nederland is tegelwippen een goed ingeburgerd begrip: daar wipt men al sinds 2020 steeds fanatieker tegels. De hype is nu ook naar Vlaanderen overgewaaid. Op een ludieke en competitieve manier wordt de problematiek van de verharding aangepakt. Tussen 21 maart en 23 oktober strijden 150 Vlaamse gemeenten om de eerste Vlaamse titel tegelwippen. Ook Sint-Niklaas werpt zich in de strijd.
Verharding
De klimaatverandering laat zich vooral in onze steden sterk voelen. Lange periodes van hitte en droogte afgewisseld met periodes met (heel) veel regen kennen we ook in Sint-Niklaas steeds vaker. Het oppervlak in onze stad is erg versteend: 21.8 % van de oppervlakte bestaat uit stenen en beton. Dat percentage is de afgelopen 10 jaar enkel gestegen.
Die stenen warmen in de zomer sterk op en koelen maar zeer langzaam af waardoor de temperatuur in de zomer vooral in het stadscentrum oploopt. Een verschil van 5 graden tussen het centrum en de stadsrand is geen uitzondering. Een gebrek aan groen versterkt dit effect nog eens. Wanneer het dan regent, krijgt water amper de kans in de bodem te dringen. Bij lange periodes van droogte raakt ook bij ons de grondwatervoorraad op, een fenomeen dat de voorbije zomers bijna vaste prik was.
Breek weg die tegels
"De remedie is kinderlijk eenvoudig: stenen wegbreken en die ruimte vergroenen. We hebben de voorbije jaren al veel stenen vervangen door groen, maar we hebben nog heel wat beton uit te breken. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is een schitterend initiatief: de stad draagt letterlijk en figuurlijk een steentje bij maar ook burgers kunnen mee het verschil maken. Het competitie-element maakt het leuker en concreter", verduidelijkt schepen voor ruimtelijke ordening en natuur Wout De Meester.
Waas vs Dender
Na een blitzstart blijft Sint-Niklaas momenteel hangen op de 10e plaats bij de grote steden. "Met 31.5 gewipte tegels per inwoners of 2528 stuks in totaal doen we het niet slecht, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Wij nemen het in een aparte wedstrijd op tegen Dendermonde en Aalst. Een wedstrijd tussen Dender en Waas, tussen het Ros Beiaard en het paard van de Sint als het ware", lacht schepen De Meester. In deze streekderby staat Dendermonde op kop met Sint-Niklaas als tweede, al is de race nog lang niet gelopen want het kampioenschap duurt tot in oktober.
Het goede voorbeeld
De stad geeft in elk geval het goede voorbeeld. Op de Houtbriel maakten kasseien plaats voor een uitgebreid perk met zitmogelijkheden eromheen. Op de Grote Markt werden - in afwachting van de grote heraanleg - al heel wat stenen weggebroken en vervangen door plantvakken. In de Cardijnlaan maakten parkeerplaatsen en een ruime baan plaats voor wadi's en groen. Daarnaast stimuleert de stad scholen en zorginstellingen om op de eigen terreinen stenen door groen te vervangen. "En niet te vergeten de geveltuintjes. Honderden inwoners stelden zich al kandidaat. We kunnen de vraag amper bijhouden", aldus schepen De Meester.
Win een tegeltuin
Groen Sint-Niklaas steekt binnenkort zelf de handen uit de mouwen. We leggen gratis en voor niets 6 geveltuintjes aan. We volgen helemaal de regels van de tegelwipkunst en ontzorgen je volledig. We verwijderen de tegel(s), zorgen voor goede grond en beplanting naar wens en nemen de gewipte tegels ook weer mee. Binnenkort starten we onze actie. Hou onze kanalen goed in het oog.
Volg hier de tegelstand op de voet.