Nieuwe repetitieruimtes moeten Sint-Niklaas als muziekstad steviger op de kaart zetten

20 Mei 2022

Nieuwe repetitieruimtes moeten Sint-Niklaas als muziekstad steviger op de kaart zetten

Meer kwalitatieve repetitieruimtes. Het advies dat heel wat Sint-Niklase muzikanten, dj's en producers op de Popraad in 2018 aan de stad gaven was eensluidend. Daarnaast gaven ze aan dat sterkere professionele ondersteuning en meer speelkansen de Sint-Niklase muziekscene een stevige boost zouden geven. Na een lange voorbereiding is het eindelijk zover: sinds kort staan in Het Binnenwerk drie kwalitatieve repetitieruimtes ter beschikking. "Met deze repetitiekoten hebben we een belangrijke sleutel in handen om Sint-Niklaas als muziekstad steviger op de kaart te zetten."

De zoektocht naar de ideale plaats voor repetitiekoten was een ware odyssee. Verschillende plaatsen kwamen de afgelopen jaren in het vizier, maar concreet werd het nooit. Tot de plannen voor Het Binnenwerk in de Lindenstraat zich ontvouwden. "In dit voormalige industriële pand was er ruimte zat. Bovendien waren er geen directe buren - niet onbelangrijk voor repetitiekoten waar muzikanten vooral in de avonduren stevig wat decibels produceren. Doordat OJC Kompas op dezelfde plaats een nieuwe stek vond, hadden we meteen ook een partner in huis met de nodige muzikale expertise die de uitbating op zich wilde nemen," licht schepen van jeugd Bart De Bruyne de ontstaansgeschiedenis toe.

Schakel in lokaal muziekbeleid

De repetitieruimtes vormen een belangrijke schakel in de uitbouw van een lokaal muziekbeleid. Naast accommodatie om te repeteren horen daar ook begeleiding en speelkansen bij. "Met De Casino stapte daarvoor de gedroomde partner in het verhaal. Zij bouwden de afgelopen jaren een stevige reputatie als concertzaal op maar ze willen zich de komende jaren ook sterk toeleggen op het ontwikkelen van lokaal talent. Op die manier willen we de lokale muziekscene een stevige boost geven. Ook de nieuwe werfplek op het Sint-Nicolaasplein - waarvan de plannen erg concreet zijn - zal hier een belangrijke rol in spelen. Op die manier komen we tegenmoet aan alle vragen die de Popraad op het bord van de stad legde. Hopelijk kan de Sint-Niklase muziekscene binnen enkele jaren zijn voet probleemloos naast die van steden als Kortrijk zetten," besluit schepen De Bruyne. 

Geen gesleur met versterkers

Met Alioth - jong Sint-Niklaas muzikaal talent en finalist van de Nieuwe Lichting van Stubru - nam een eerste artist in residence zijn intrek in de repetitiekoten. Lokale bands kunnen via OJC Kompas een plaatsje reserveren in één van de drie boxen. Na een intake krijgen bands een badge om het gebouw op het afgesproken uur zelf binnen en buiten te geraken. Sleuren met versterkers of drumstellen is niet nodig: elk repetitiekot is voorzien van een eigen drumstel, zanginstallatie en versterkers. Voor de uitwerking van de drie repetitieruimtes werd samengewerkt met lokale partners. Architectenbureau De Lange tekende voor het ontwerp, Atelier Piraat nam de uitvoering voor zijn rekening.

Zelf een repetitieruimte nodig? Reserveren kan via http://ojckompas.be/repetitieruimtes/