Hartelijke handelaars: een koffietje of maaltijden trakteren aan iemand die je niet kent

28 Maart 2023

Hartelijke handelaars: een koffietje of maaltijden trakteren aan iemand die je niet kent

Een koffietje trakteren aan iemand die je niet kent maar die er écht nood aan heeft? Binnenkort kan het. 17 Sint-Niklase handelaars stappen mee in het project Hartelijke handelaars van Enchanté en gooien de deuren open voor wie het nodig heeft.

Een aantal jaar geleden werd het fenomeen van 'de uitgestelde koffie' gretig gedeeld op sociale media. Het idee is doodeenvoudig: je trakteert een koffietje aan iemand die er zich geen kan betalen. Enchanté ging hiermee in 2018 mee aan de slag in Gent en creëerde het concept Hartelijke Plekken.

Kleine diensten

"Dat zijn handelszaken die kleine diensten aanbieden. Gratis wifi, de mogelijkheid om een gsm op te laden, gratis toilet. En in veel gevallen dus ook uitgestelde koffies. Al mag het ook gerust een ander drankje of een maaltijd zijn... Het lijken misschien onbeduidende dingen, maar voor mensen die het moeilijk hebben betekenen ze heel veel", zegt schepen voor welzijn Sofie Heyrman. Na Gent, Antwerpen, Tienen, Leuven, Sint-Truiden, Roeselare, Kortrijk en Veurne is Sint-Niklaas de 9e Vlaamse stad waar Enchanté een netwerk Hartelijke Plekken uitbouwt.

17 deelnemende zaken

'Van harte geven doet leven, erbij horen doet wonderen' is de slagzin van het project. "Dit project wil met concrete en haalbare dingen voor verbinding zorgen."  Enchanté is een burgerinitiatief. Avansa Waasland en de stad zetten mee hun schouders onder het project. "We zijn bijzonder blij dat we 17 handelaars bereid gevonden hebben om de deuren wagenwijd open te zetten voor wie het moeilijker heeft. Heel wat horecazaken maar ook bakkers en organisaties springen mee op de kar. Je kan ze binnenkort herkennen aan het logootje op de deur," stelt schepen Heyrman. Onder dat logo komen een aantal pictogrammen die aangeven welke diensten de zaak in kwestie aanbiedt. Daarnaast komt er ook een stadsplan waarop je alle hartelijke handelaars kan vinden.

Foto: Het Nieuwsblad