Reinaertgalerij wordt groene corridor

18 November 2023

Reinaertgalerij wordt groene corridor

De verlaten galerij krijgt tegen 2025 een heel ander aanzien: een groene verbinding én een nieuwe commerciële invulling

Het Sint-Niklase stadsbestuur wilde niet langer lijdzaam toezien hoe de Reinaertgalerij steeds verder verloederde. "Het is al langer duidelijk dat de galerij geen commerciële toekomst meer heeft. Maar wat die toekomst dan wel zou zijn, daar liepen de meningen sterk uiteen. De zeer complexe eigendomsstructuur - bijna 60 kleine panden in handen van enkele tientallen eigenaars - zorgden ervoor dat er geen schot in de zaken kwam. De stad kocht de afgelopen jaren het gros van de panden op om zelf de richting te bepalen. Ondertussen liep ook een studie om het lot van de spookgalerij te bepalen. Na jaren palaveren hakt dit bestuur nu de knoop door", schetst schepen voor gebouwen Bart De Bruyne de situatie.

Winkelwandellus rondmaken

Die studie - gemaakt door het Sint-Niklase architectenbureau MAN-architecten - is ondertussen bijna klaar. "Het gedeelte dat aansluit bij de Stationsstraat wordt een groene corridor tussen de Stations- en de Collegestraat. Zo maken we de de winkelwandellus - die bij iedereen erg in de smaak valt - op een aantrekkelijke manier rond. Aan de straatzijde is er aan beide kanten ruimte voor commerciële panden en diensten, boven de doorsteek kunnen aantrekkelijke woongelegenheden komen. Zo wordt deze doorn in het oog een levendige en groene plaats", verduidelijkt schepen voor ruimtelijke ordening Wout De Meester de studie.

Nieuw elan

Om de plannen verder te ontwikkelen, kreeg de stad financiële steun van de Vlaamse regering. Het komende jaar wordt gebruikt om alle vergunningen en papierwerk rond te krijgen. De afbraak- en bouwwerken zouden in 2025 kunnen starten. "Deze ingreep moet dit deel van de Stationsstraat een heel nieuw elan geven. We zetten de gesmaakte vergroening en transformatie van de stadskern hiermee verder. Tegen dan komt er ook de langverwachte stadssupermarkt. Binnen enkele jaren zal dit deel van de stad er dus helemaal anders uitzien", besluit schepen De Bruyne.

Foto: Stad Sint-Niklaas/MAN-architecten