Ik vergroen, jij vergroent, wij vergroenen

25 November 2022

Ik vergroen, jij vergroent, wij vergroenen

Natuur in de stad. Het blijft een uitdagende zoektocht naar balans. Gigantische bossen in het centrum van de stad zijn geen haalbare kaart, maar vele kleintjes maken samen ook groot. Onder aanvoeren van schepen voor natuur Wout De Meester proberen we met Groen Sint-Niklaas werk te maken van die vele kleintjes: "Met wat creativiteit en een open geest zijn er nog veel mogelijkheden om de stad groener én biodiverser te maken. Op een beperkte oppervlakte kan je al heel veel doen." We zetten 2 van deze projecten graag even in de kijker zetten.

Plantgoed in de Priesteragiewijk

Op zondag 27 november organiseert de stad een verdeling van plantgoed in de Priesteragiewijk. Bewoners kunnen er tussen 10 en 12 uur gratis plantgoed afhalen. "De tuinen van de bewoners vormen samen de grootste groenzone in onze binnenstad. Door op deze manier inwoners te stimuleren om bomen, planten en struiken in hun tuin aan te planten, geven we de biodiversiteit een duwtje in de rug. Reken maar eens na hoeveel bomen er bij zouden komen als iedereen die dat kan een extra boom of boompje in zijn of haar tuin voorziet," onderstreept schepen De Meester het belang van deze actie.
In onze strijd tegen de klimaatverandering zijn bomen erg belangrijke partners. Bomen helpen in het zuiveren van de lucht en het voorkomen van wateroverlast. Daarnaast beschermt hun bladerdak de bodem tegen uitdroging en is het op een zomerse dag heerlijk toeven in de schaduw van een boom.
De stad voorziet bomen en struiken in alle formaten, zo kiezen de bewoners zelf een model dat ze graag zien en dat in hun tuin past.

WonderWoud

Ook elders in de stad wordt er verder vergroend en waar al groen is, zoals in de groenzone van de Eduard Prissestraat, wordt de aanplant biodiverser gemaakt. Hier komt immers zeer binnenkort een tweede WonderWoud op Sint-Niklase bodem. Een WonderWoud of Tiny Forest is een zeer dichtbegroeid, soortenrijk, inheems bos van ongeveer 200-800m² groot. Het concept is afkomstig uit Japan en India en ontstond daar als groene oplossing in dichtbevolkte gebieden.
Schepen De Meester: "De bodem waar het WonderWoud komt wordt diep bewerkt en de planten worden dicht tegen elkaar geplant. Hierdoor kan zich hier op relatief korte termijn spontaan een organisch en natuurlijk bos ontwikkelen op een zeer beperkte oppervlakte. In de 'vrije natuur' is dit een proces dat vele jaren in beslag neemt. Lange boswandelingen kan je in zo’n Tiny Forest uiteraard niet doen. Je zou erg snel rond zijn... Het bos is gezien het dichte plantverband niet toegankelijk, maar dient als een groene en vooral biodiverse long voor de omgeving in combinatie met groen dat wel toegankelijk is."
Dit WonderWoud wordt gerealiseerd in een cofinanciering tussen de stad Sint-Niklaas en GoodPlanet Belgium. Naast de aanleg van dit Tiny Forest zorgt GoodPlanet ook voor educatief materiaal zodat de scholen in de buurt betrokken kunnen worden bij dit stukje kostbare natuur in onze stad. Zij steken ook mee de handen uit de mouwen en helpen mee bij de aanplant. Want u weet het allicht… Jong geleerd…