Aanplant speelbossen in het Sportkringpark en Sinaai

22 December 2023

Aanplant speelbossen in het Sportkringpark en Sinaai

"Een speelbos in elke stadslob en elke deelgemeente." Met een grootschalige aanplant van bomen in het Sportkringpark en in Sinaai maakt Sint-Niklaas deze ambitie steeds meer waar.

Op zondag 17 december trokken vele buurtbewoners uit de Watermolenwijk de laarzen aan om onder een stralende najaarszon de eerste bomen van het toekomstige speelbos van het Sportkringpark aan te planten. Het leverde mooie plaatjes op die op de sociale media gretig gedeeld en geliket werden. Tegelijk kregen ze ook meer uitleg over hoe het Sportkringpark er in de toekomst zal gaan uitzien.

Speelbos van 1 hectare

Schepen voor natuur Wout De Meester: "De eerste 250 boompjes van het speelbos zijn aangeplant. Zij krijgen in het voorjaar het gezelschap van nog 2000 exemplaren.  Wat meteen opvalt is dat de boompjes veel verder uit elkaar staan dan bij andere nieuwe aanplantingen in de stad. Dit moet op termijn de kern van het speelbos worden. Met voldoende ruimte om te ravotten en plaats voor speelelementen zonder dat de bomen er schade van zullen ondervinden. Alles samen reserveerden we 1 hectare van de totale oppervlakte van het park om te spelen."

Buurtboomgaard

Aan de randen van het perceel is de begroeiing wat dichter. De planten die zich spontaan op het perceel vestigden, mogen blijven staan. "Zo oogt het speelbos op termijn natuurlijker. Een deeltje wordt ook gereserveerd voor een buurtboomgaard, waar buurtbewoners op termijn zelf fruit kunnen komen plukken. Voor die aanplant is het nog een jaartje wachten", verduidelijkt schepen De Meester.

Sport, recreatie en natuur

Het Sportkringpark wordt veel meer dan een sportpark. "We streven naar een goede integratie van ontspanning, recreatie, sport en natuur. Vandaag zijn de aparte functies zoals het bmx-park, de voetbalvelden en het baseballveld sterk van elkaar afgescheiden. Door het groen, het speelbos én de Molenbeek die we opnieuw aan de oppervlakte brengen willen we alles meer verbinden en integreren. Het Sportkringpark wordt een nieuwe groene long met een sterke meerwaarde voor sportverenigingen, de buurt, de nabijgelegen school en bij uitbreiding de hele stad", benadrukt schepen De Meester.

Een boost voor Ter Beke

Ook elders op het grondgebied werden naarstig extra bomen geplant. Zeker in Sinaai gaat het snel. Na het geboortebos in het voorjaar, het vers geplante Tiny Forest aan de Franciscuslaan kreeg Ter Beke een forse uitbreiding. "Het regenweer van de afgelopen weken maakte het ons niet gemakkelijk, maar ook het toekomstige speelbos in Sinaai krijgt vorm. Ter Beke is zowat de evenknie van het Sportkringpark aan het worden. Zonder zwembad welteverstaan", lacht schepen De Meester. "Met een geboortebos, een speelbos, een plukweide en volgend jaar een grote hondenuitloopweide naast het uitgebreide sportaanbod dat er al is, wordt Ter Beke veel meer dan louter een sportsite. Wandelaars, spelende kinderen, hondenbaasjes en verenigingen vinden er hun gading op een steenworp van de Dries. Die kent als groen plein overigens nog steeds zijn gelijke niet op ons grondgebied", knipoogt schepen De Meester.