Bijna 10 000 bijkomende bomen sinds begin geboortebos

15 December 2021

Bijna 10 000 bijkomende bomen sinds begin geboortebos

Op 28 november trotseerden meer dan 350 Sint-Niklase gezinnen weer en wind gewapend met een spade om op Puitvoet een boompje voor hun kind aan te planten. Voor veel gezinnen hoort dit ondertussen bij de vaste rituelen rond de geboorte van hun kind. Zo kreeg elke Sint-Niklase baby sinds de eerste aanplant in 2009 een eigen boom én een plaatsje op het bord bij de ingang van het geboortebos.

Sinds 2009 is de aanplant van het geboortebos een mooie Sint-Niklase traditie geworden. Dit najaar vond zelfs een dubbele editie plaats om de door corona afgelaste plantdag van vorig jaar te compenseren. Dat maakte dat vele kindjes dit jaar uitzonderlijk zélf hun boompje in de grond konden poten. Ondertussen kreeg de stad er zo vele hectaren jong bos bij in de Beeldstraat en in het stadsbos Puitvoet. Schepen van natuur Wout De Meester: “Met een gemiddelde van 875 geboortes per jaar zullen we volgend jaar op de 12e plantdag de kaap van de 10 000 bomen ronden.”

De plantdag trekt elk jaar meer dan 1000 belangstellenden. Niet enkel de ouders en hun kroost zakken af naar stadsbos Puitvoet waar de laatste 6 geboortebossen een plaats vonden. Ook grootouders, peters en meters steken graag mee de spade in de grond. “Het is een echte traditie geworden. Mensen beleven dit moment samen met de familie. Door samen een boom te planten creëer je letterlijk en figuurlijk een band met de natuur,” aldus schepen De Meester.

Groen-schepen Sofie Heyrman was in 2008 initiatiefneemster van het eerste geboortebos: “Het idee dat je door een boom voor je kind te planten mee bijdraagt aan een gezonde, groene en kindvriendelijke omgeving sloeg direct aan. Bomen groeien ook letterlijk met je kind mee. Zo zijn de boompjes van het eerste geboortebos in 2009 ondertussen net als de kinderen zelf flinke bomen geworden en krijg je steeds meer het gevoel in een echt bos te lopen waar je op verschillende momenten in je eigen leven naar kan terugkeren.”

De eerste 6 geboortebossen vind je langs de Beeldstraat in de buurt van provinciaal domein De Ster, waar bijna 2 hectare geboortebos ondertussen de allures van een echt bos beginnen te krijgen. Sinds 2015 is het stadsbos Puitvoet de vaste stek voor de nieuwe geboortebossen. Daar wachten nog enkele percelen op nieuwe beplanting. Ook sterrenkindjes en adoptiekinderen krijgen hun eigen boompje in het bos. "Als corona niet te veel roet in het eten gooit, gaan in 2022 de boompjes voor de kinderen die in 2021 geboren werden de grond in. We willen deze mooie jaarlijkse traditie nog lang verderzetten. Het lijstje gronden dat we willen beplanten wordt immers elk jaar wat uitgebreider," blikt schepen De Meester vooruit.