Burenhulp Baensland brengt buurtbewoners bij elkaar

03 Februari 2023

Burenhulp Baensland brengt buurtbewoners bij elkaar

Het belang van een warme en zorgzame buurt valt nauwelijks te onderschatten. Met de oprichting van een buurtplatform in de Baenslandwijk wil Sint-Niklaas de banden tussen buren versterken.

Samen een spelletje spelen, een wandeling door de buurt maken of kleine klusjes opknappen: door kleine dingen voor elkaar te doen kunnen buren heel wat voor elkaar betekenen. "Buren lopen niet meer zoals vroeger bij elkaar naar binnen of staan 's avonds samen aan de deur te keuvelen zoals je op oude foto's soms ziet. Toch is zo'n buurt het stukje van de stad dat je het beste kent.

Met dit initiatief willen we buren opnieuw dichter bij elkaar brengen. Op die manier dragen we op een heel laagdrempelige manier bij aan de sociale cohesie binnen deze wijk", schetst schepen voor welzijn Sofie Heyrman.

Netwerken bouwen

Burenhulp Baensland past in de ambities van de stad om te werken aan buurten waar iedereen zich thuis voelt. In een aantal wijken in het stadscentrum wordt stevig genetwerkt. "We willen de bewoners, de verschillende partners die in de wijk actief zijn en de stad dichter bij elkaar brengen. We bekeken de wijk tot nog toe te veel vanuit onze eigen bril en expertise. Door die perspectieven te verbinden bereik je zoveel meer", klinkt het bij schepen Heyrman.

Voor het buurtplatform Burenhulp Baensland slaan de stad en Zorgpunt Waasland de handen in elkaar: "Dienstencentrum Den Aftrap van Zorgpunt Waasland en het welzijnshuis van de stad bevinden zich op een boogscheut van elkaar in het hart van deze wijk. Via het digitaal platform Give a day van de stad kunnen we hulpvragen en vrijwilligers met elkaar matchen. Het dienstencentrum is dan weer de ideale pleisterplaats om activiteiten te organiseren en te coördineren."

Hulpvragers koppelen aan buurtbewoners

De oproep om deel te nemen viel niet in dovemansoren. Op enkele maanden tijd meldden zich 50 buren op het platform. Schepen Heyrman: "Dat is al een heel mooi begin. Met een promocampagne willen dit aantal verdubbelen. De Sint-Niklase acteur Yemi Oduwale - bij het grote publiek bekend van Thuis en Dertigers maar ook peter van de stadscampagne Iedereen Mee - is het gezicht van het promofilmpje.

Tegen deze zomer willen we 20 hulpvragers koppelen aan een buurtbewoner." Met dit pilootproject willen de stad en Zorgpunt Waasland de nodige ervaring opdoen om binnenkort ook in andere wijken het verschil te maken.

Bruisendere en zorgzamere wijken

"Warme wijken waar mensen elkaar beter kennen zijn fijnere wijken om te wonen. Naast de Baenslandwijk lopen er ook buurtgerichte projecten in de Kroonmolenwijk en de Gazometerwijk. Kwetsbare wijken in het centrum van de stad waar we samen met inwoners en partners als Zorgpunt Waasland maar ook organisaties als Familiehulp werken aan een bruisendere en zorgzamere wijk. Door de krachten te bundelen en te vertrekken van wat er in de wijk leeft", besluit Sofie Heyrman.

Wil je zelf ook deelnemen? Surf naar www.burenhulpbaensland.be en registreer je als vrijwilliger