Elektriciteitsverbruik verlichting meer dan 25 procent gedaald dankzij verledding
27 September 2024
De omschakeling naar LED-verlichting in Sint-Niklaas gaat in sneltempo vooruit. Wat in 2020 begon met slechts 21 procent van de openbare verlichting die uitgerust was met LED-technologie, heeft vandaag geleid tot meer dan 50 procent verledding. Tegen het einde van dit jaar zal 70 procent van de verlichting in onze stad gebruik maken van energiezuinige LED’s. Hiermee blijven we op koers om de doelstelling van 100 procent LED-verlichting tegen 2028 te halen.
Schepen Wout De Meester bij de winkelwandellus, waar ook gebruik wordt gemaakt van LED-verlichting
Significante impact op energieverbruik
De voordelen van deze omschakeling zijn duidelijk zichtbaar in de cijfers. "Dankzij de verledding is het elektriciteitsverbruik van openbare verlichting in Sint-Niklaas de afgelopen acht jaar met meer dan 25 procent gedaald, ondanks het feit dat het aantal verlichtingstoestellen is toegenomen." zegt schepen van duurzaamheid Wout De Meester Waar de stad in 2015 nog 9.200 lampen telde, zijn dat er vandaag bijna 10.000.
Groen Sint-Niklaas juicht de verdere verledding niet enkel toe omdat het helpt om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar ook om de energierekening van de stad drastisch te verlagen. Bij volledige verledding mikken we op een energiebesparing van 40 procent, wat zowel ambitieus als haalbaar is.
Versnelde verledding door nieuwe strategieën en 'diep dimmen'
De verledding van Sint-Niklaas begon in 2020 met het 'Verledding 2.0'-programma van Fluvius, waarbij eerst de stadskern en dorpskernen werden aangepakt. Sinds 2022 zijn ook de andere wijken opgenomen in de plannen. Dit heeft geleid tot een versnelde omschakeling. Bovendien werden er nieuwe initiatieven gelanceerd, zoals het ‘dieper dimmen’ van verlichting om extra energie te besparen zonder dat de verlichting volledig wordt uitgeschakeld.
Tijdens de energiecrisis van 2022 koos Vlaanderen ervoor om de verledding te versnellen naar 2028. In Sint-Niklaas hebben we ons aangepast en de uitrol versneld zonder dat er lichten onnodig zijn gedoofd.
Verlichting die bijdraagt aan een leefbare stad
LED-verlichting biedt niet alleen ecologische voordelen. Het stelt ons ook in staat om de verlichting flexibeler te beheren, tot op straatniveau. Zo kunnen we inspelen op specifieke noden van wijken en buurten en het licht aanpassen aan het tijdstip en de situatie. Dit biedt een duurzaam evenwicht tussen energiebesparing en comfort voor de inwoners.
Zo kunnen we onze klimaatdoelstellingen bereiken en tegelijk een veilige, leefbare omgeving te behouden. Groen Sint-Niklaas blijft dan ook pleiten voor verdere investeringen in duurzame openbare verlichting, zodat we tegen 2028 volledig op 100% LED-koers zitten.