Winkelwandellus valt al in de prijzen
01 Juli 2022

De transformatie van enkele straten rond de Grote Markt valt in de smaak. Zowel inwoners als kenners zijn het roerend eens: straten als de Paul Snoekstraat en de Van Britsomstraat zijn er enorm op vooruit gegaan. “De winkelwandellus is een erg grote meerwaarde voor het stadscentrum. Versteende straten vol geparkeerde auto’s en doorgaand verkeer werden groene én klimaatbestendige ontmoetingsplaatsen.”
Hoewel de winkelwandellus nog lang niet af is, wordt het geleverde werk al alom geprezen. Zo viel Sint-Niklaas bij de uitreiking van de Openbaargroen-awards op 31 maart 2022 in prijzen. In de categorie ‘Groene ader’ kwam de winkelwandellus als 1e laureaat uit de bus. Ook de Sint-Niklazenaar heeft deze straten ondertussen gretig omarmd. “Als je vergelijkt met hoe de straten er enkele jaren geleden bijlagen, dan is het verschil enorm. Totaal versteend van gevel tot gevel, geen planten of bomen en een hele rij geparkeerde auto’s waar tijdens de schoolspits drommen fietsers, voetgangers en auto’s tussen en langs laveren,” schetst schepen van ruimtelijke ordening en natuur Wout De Meester.
Veiliger, aangenamer, klimaatbestendiger
“Vandaag is het een echte shared space waar fietsers en voetgangers zich op een veel veiligere manier kunnen verplaatsen, meer ruimte hebben en waar de auto’s ‘te gast’ zijn. De beide straten tellen nu 400 m² groen met bomen, struiken en plantvakken die in elk seizoen een heel ander aanzicht krijgen. Dat geeft niet enkel een veel aangenamer gevoel, het zorgt er ook voor dat water in de grond kan dringen. Bovendien warmen de straten veel minder op in de zomer door de schaduw van de bomen en het wegnemen van stenen en asfalt,” somt schepen De Meester de vele voordelen van de heraanleg op. Het groen zorgt dus niet enkel voor een aangenamere aanblik, het maakt de stad meteen ook een stuk klimaatbestendiger. De winkelwandellus kreeg tegelijk ook het label ‘waterproof’ van de Vereniging voor Openbaar groen: met de heraanleg werd ook de waterhuishouding aangepakt en spoelt regenwater niet langer rechtstreeks naar de riolering maar via de plantvakken en de bomen in de bodem.
Omarmd door de Sint-Niklazenaar
De Sint-Niklazenaar heeft de nieuwe straten volgens schepen De Meester echt omarmd: “Vroeger waren deze straten enkel de snelste weg om van punt a naar punt b te geraken en auto’s in te parkeren. Ze lagen er ook erbarmelijk bij. Nu valt pas het potentieel van onze binnenstad op. Deze straten hebben echt verblijfskwaliteit gekregen. Door het groen komen gebouwen als de schouwburg, de collegekerk en het klooster van de Heilige Familie ook veel beter tot hun recht. Je merkt dat mensen de bankjes innemen om even te keuvelen, een boekje te lezen of ’s middags hun boterhammen op te eten.”
De Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen bedacht Sint-Niklaas nog met enkele andere eervolle vermeldingen. Zo werd de groene herinrichting van het kruispunt Driekoningen 3e laureaat in de categorie Groene ader. Sint-Niklaas mag zich het komende jaar ook ‘bloemengemeente’ noemen. Ook qua bijenvriendelijkheid gooit de stad hoge ogen.