Project 33: grijze brug wordt steeds groener

21 November 2023

Project 33: grijze brug wordt steeds groener

De spoorwegbrug verandert steeds meer van een desolate plek in een groene oase. Sinds kort groeien en bloeien hier honderden kleine plantjes.

Project 33 begint concreet vorm te krijgen. Bedoeling van het project: de 33 pijlers van de grijze spoorwegmastodont een groener en vriendelijker aanzicht geven.

De afgelopen maanden was er al behoorlijk wat bedrijvigheid onder de brug: er werd gegraven, geplant en ge√ęxperimenteerd. De onvruchtbare grond werd afgegraven en vervangen door teelaarde. Er kwamen kanaaltjes en waterreservoirs die het aflopende water van de pijlers konden opvangen. Ook de kabels die planten zullen kunnen gebruiken om de betonnen brug te beklimmen, hangen al op hun plaats.

Samen met leerlingen Biobroeders

Afgelopen week streken leerlingen van de Biobroeders er neer de ruimte onder de brug volledig te beplanten. Honderden plantjes gingen de grond in. Een actie die niet ongemerkt voorbijging. "Onder de brug was het zo droog dat er zelfs geen onkruid groeide. De grootste uitdaging om hier planten te laten groeien is om voldoende water te voorzien. Via een ingenieus systeem zijn we erin geslaagd om het water van de brug naar beneden te leiden en via kanaaltjes en buizen kleine vijvertjes te laten bevloeien. Nadat we die klip omzeild hadden, kon het planten beginnen. We zijn zeer verheugd dat we hierbij de hulp kregen van de leerlingen van de Biobroeders. En voor hen is het een goede leerschool", vertelt schepen voor natuur Wout De Meester.

Sculpturen tussen de planten

"50 jaar lang was dit 'verloren ruimte'. Dat verandert nu. Als de plantjes tijd gekregen hebben om te groeien, komen er nog kunstwerken bij. Honderden Sint-Niklazenaren staken de handen uit de mouwen en boetseerden samen met een kunstenares kleine sculpturen die samen een groter werk zullen vormen. In het voorjaar worden ze geplaatst. Dan kan Project 33 officieel geopend worden", geeft schepen voor participatie Bart De Bruyne een zicht op het vervolg. "Bewoners zullen niet enkel vanuit de auto op een heel ander zicht getrakteerd worden. Je kan binnen afzienbare tijd ook tussen de planten wandelen."

Planten en dieren lokken

Behalve de planten en de kunstwerken komt er ook aangepaste belichting, zodat de brug ook in het donker een trekpleister wordt. "Het is nu wachten tot de natuur het overneemt. De plantjes zijn nu nog klein, maar de komende jaren wordt dit echt een groene oase. Het is ook de bedoeling dat bijen en andere insecten deze plaats gaan koloniseren. Zij lokken op hun beurt dan weer andere dieren en planten naar hier. Binnen enkele jaren is dit grijze litteken enkel nog een herinnering", besluit schepen Wout De Meester.