Gratis opleiding fietshersteller in Sint-Niklaas
17 Februari 2023
Het fietsgebruik zit overal stevig in de lift. Tegelijk stijgt ook de vraag naar fietshersteldiensten. Met een gratis opleiding tot fietshersteller pakt men in Sint-Niklaas dit knelpuntenberoep aan.
De fietstelpunten in Sint-Niklaas laten er geen twijfel over bestaan en ook de verkoopcijfers van vooral elektrische fietsen liegen er niet om: de fiets is in de stad het vervoersmiddel bij uitstek. Parallel met de populariteit stijgt ook de vraag naar (gespecialiseerde) fietsherstellers. VDAB, intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas, Den Azalee, Centrum voor Volwassenenonderwijs Focus en de stad Sint-Niklaas bundelden de krachten en stampten een gratis opleiding fietshersteller uit de grond.
Laagdrempelig
"We spelen hiermee in op een reële vraag. Deze opleiding biedt een hoge werkzekerheid. Ze is bovendien erg laagdrempelig: ze is gratis en op slechts enkele maanden tijd leren cursisten de stiel van ervaren fietsherstellers. Alle partners brengen hun expertise en accommodatie samen in een kwalitatief sterke opleiding", zegt schepen voor welzijn en voorzitter van Den Azalee Sofie Heyrman. De opleiding bestaat uit verschillende modules en leert de cursisten in drie maanden alle finesses van het vak. Van mountainbikes tot meer complexe elektrische modellen: alles komt aan bod. De opleiding wordt afgerond met een stage in het werkveld. "Fietshersteller is op dit moment echt een knelpuntenberoep, dus elk paar geschoolde handen is heel welkom. We hadden al een opleiding fietsherstelling, maar die kon je enkel 's avonds volgen en die duurde 3 jaar. Veel gemotiveerde cursisten haakten af. Deze opleiding is kort en krachtig en kan je overdag volgen", klinkt het bij schepen Heyrman.
Partnerschap
De opleiding mikt op langdurig werklozen, medewerkers van maatwerkbedrijven en werkzoekenden die binnen de sociale economie werkervaring opdoen. Binnenkort zwaait de eerste lichting van 14 cursisten af. Sofie Heyrman: "Dit traject biedt een grote kans om snel in het 'normaal economisch circuit' of zelfs als zelfstandig fietshersteller aan de slag te kunnen. We zijn bijzonder blij om deze opleiding hier te kunnen aanbieden. We zetten in Sint-Niklaas stevig in op sociale en circulaire economie, staan sterk in activering en onderstrepen tegelijk onze ambities als fietsstad. Het partnerschap dat voor deze opleiding gesmeed werd, biedt bovendien heel wat mogelijkheden om in de toekomst ook andere opleidingen uit de grond te stampen."
Binnen dit project zorgt Den Azalee voor de accommodatie en het materiaal, CVO Focus voor de leerkrachten en zorgt de stad samen met de VDAB voor de communicatie en de toeleiding. De algemene coördinatie is in handen van de VDAB.
Foto: Het Laatste Nieuws