De Grote Sint-Niklase Vergroening

17 November 2023

De Grote Sint-Niklase Vergroening

We maken van dit plantseizoen een heus plantfestival. Duizenden planten en bomen gaan dit najaar verspreid over de stad en de deelgemeenten de grond in!

Eens de bladeren gevallen zijn, begint het plantseizoen. We zetten een turbo op de vergroening: Sint-Niklaas en de deelgemeenten zullen er de komende tijd een pak groener gaan uitzien. Op verschillende plaatsen planten we immers duizenden bomen en planten. Om (speel)bossen uit te breiden, versteende wijken en buurten te vergroenen of om je eigen (voor)tuin schaduwrijker en biodiverser te maken.

Goed nieuws dus voor iedereen die groen en natuur mist in onze stad (en dat zijn er volgens een enquête van Het Laatste Nieuws heel wat...): er komen vele hectaren groen en natuur bij. Schepenen Wout De Meester en Bart De bruyne steken zelf de handen uit de mouwen, maar ze doen dat niet alleen. Scholen, jeugdbewegingen én buurtbewoners schieten hun laarzen aan en halen de spade uit de berging. Een overzicht van de plaatsen waar binnenkort struiken en bomen aangeplant zullen worden.

4/11 Project 33: Vergroening van de ruimte onder de spoorwegbrug

Hier is de vergroening al erg zichtbaar. Het afgelopen jaar werd er al stevig gewerkt aan de waterhuishouding onder de brug om toekomstige plantjes alle kansen te geven. Op bepaalde plaatsen werd al een een testzone aangelegd om te zien hoe planten er gedijen. Op 4 november plantten leerlingen van de Biobroeders er honderden planten en struiken die deze kale plaats er binnenkort helemaal anders zullen laten uitzien. Later komen er ook kunstwerken en een pad tussen het groen. Een uitnodigende groene poort voor wie de start via het noorden binnenrijdt!

14/11 Aanplant Tiny Forest in Sinaai

Tiny Forests zijn in onze stad al een bekend fenomeen. Het concept is simpel: een stuk biodivers bos ter grootte van een tennisveld. De eerste tiny forests groeien en bloeien in de Baenslandwijk en de Eduard Prissestraat en ze doen het erg goed. Het derde (en eerste in een deelgemeente) ging op 14/11 in Sinaai de grond in. De leerlingen van de Catharinaschool trotseerden modder en regen om 'hun' Catharinabosje aan te planten. Want dat is het leuke aan tiny forests: telkens is een andere school in de stad peter van zo'n bosje. Zij doen de aanplant en kunnen de volgende jaren uit ervaring leren hoe een bos groeit en leeft.

18/11 BOOM-aanplant op Puitvoet

De oppervlakte van Stadbos Puitvoet groeide deze bestuursperiode flink aan, met bijna een verdubbeling van de oppervlakte. Voormalige landbouwgrond wordt er getransformeerd in volwaardig bos. Op 18 november doet de stad een massale aanplant, samen met de belangrijkste 'bewoners' en gebruikers van Puitvoet: de jeugdbewegingen. 

19/11 Boomgeefactie in de Kroonmolenwijk

De Kroonmolenwijk in het centrum van Sint-Niklaas is één van de meest groenarme wijken van de stad. Onderzoek binnen het buurtnetwerk Kroonmolen aan Zet bracht aan het licht dat de bewoners snakken naar meer groen in hun buurt. Daarom zal de stad op 19 november uitgerekend hier gratis honderden bomen en planten uitdelen. Zo kunnen bewoners zelf hun tuin verder vergroenen. 

20/11 Verdere aanplant Speelbos Ter Beke Sinaai

Op Ter Beke ontstaat een heus speelbos. Dit past binnen de ambitie van het stadsbestuur om in elke deelgemeente een speelbos te creëren. Om dit bos te realiseren kocht de stad de afgelopen jaren al heel wat gronden aan. Die gronden worden nu stelselmatig bebost. Eerder dit jaar kreeg Sinaai hier al een eerste speelbos, dit plantseizoen breidt het speelbos fors uit. Binnen afzienbare tijd wordt dit dé groene long in het dorpscentrum van Sinaai.

17/12 Aanplant Speelbos Sportkringpark

Sinds kort zijn de werken aan het nieuwe zwembad aan de Watermolendreef van start gegaan. Ook de ruimte rond het zwembad zal er binnen enkele jaren een stuk groener en aantrekkelijker uitzien. Sportvelden tussen het groen, een boomgaard, een grote hondenuitloopweide, de Molenbeek die opnieuw boven de grond zal komen én een Speelbos met tal van speelprikkels. Deze winter vindt een eerste grote aanplant plaats maar daar stopt het zeker niet mee.

Winter 2023-2024 aanleg 100 extra geveltuintjes

In het stadscentrum verschenen her en der honderden geveltuintjes. Sommige klimplanten groeiden op enkele jaren tijd uit tot imposante exemplaren en gaven grijze straten een veel groenere aanblik. Sindsdien groeide de vraag naar extra geveltuinen exponentieel. Deze winter komen er daarom 100 bijkomende geveltuintjes. De ideale remedie tegen droogte én veel regen. Bovendien zorgen ze voor kleur en helpen ze bestuivers als bijen en hommels om zich door de stad te verplaatsen.

17/3 Aanplant geboortebos in stadsbos Puitvoet

Een mooie traditie die we ook volgend jaar verderzetten. Duizenden Sint-Niklase kinderen krijgen in maart hun eigen boom op Puitvoet. Een fijne manier om veel mensen vertrouwd te maken met een stukje natuur op een steenworp van het centrum en hen een steentje te laten bijdragen in de verdere vergroening van onze stad.

En er is nog veel meer op komst...