Deelfietsen zijn hit in Sint-Niklaas

27 Maart 2024

Deelfietsen zijn hit in Sint-Niklaas

Het aantal deelfietsen in onze stad is de laatste jaren gevoelig gestegen. Ook het gebruik neemt elk jaar toe. "Ze kunnen een belangrijke rol spelen om het aantal auto's in onze stad te verminderen."

Ze zijn een opvallende nieuwe verschijning aan de ingang van de nieuwe stadhuisvleugel: het legertje oranje deelfietsen van Donkey Republic. De eerste 36 exemplaren deden hun intrede in 2022. Sinds kort is hun aantal gevoelig uitgebreid.

"En ook het aantal plaatsen waar je ze kan oppikken is vandaag veel groter. De eerste fietsen vond je vooral aan de stations en op de parkings van het Shopping Centrum en het Westerplein. Plekken waar mensen hun auto kunnen achterlaten of van de trein stappen. Mensen gebruiken steeds vaker een deelfiets om de eerste of de laatste kilometers van hun trip te overbruggen. Het systeem is gemakkelijk en flexibel en met deze fietsen kan je ook langere tochten maken. Naast gewone fietsen bieden we voortaan elektrische fietsen aan", legt schepen voor duurzaamheid Wout De Meester uit.

Mensen verleiden om te fietsen

Vervoerregio Waasland en Intercommunale Interwaas sloegen de handen in elkaar om de deelfietsen van Donkey Republic naar het Waasland te halen. Daarvoor konden ze rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid. Over heel het Waasland werden begin maart 2024 170 bijkomende fietsen verdeeld, waaronder dus ook die aan het stadhuis. Schepen De Meester: "Als je mensen wil verleiden om de auto aan de kant te laten of minder te gebruiken, dan moet je het hen zo gemakkelijk mogelijk maken. Lage tarieven, veel oppik- en stalplaatsen, voldoende aanbod fietsen en een eenvoudig abonnementssysteem zijn cruciaal om deelfietsen breed ingang te doen vinden."

Ook Blue Bikes populair

Ook het andere fietsdeelsysteem, de Blue Bikes, heeft in Sint-Niklaas al sinds 2015 een uitvalsbasis aan het station, waar 54 exemplaren staan te blinken. De blauwe fietsen zijn ondertussen een vertrouwd gezicht in de stad en dat blijkt ook uit de uitleencijfers. In drie jaar tijd kon Blue Bikes bijna een verdubbeling van het aantal ritten optekenen: van 5178 in 2021 naar 9652 in 2023. Ook het aantal unieke gebruikers zit in de lift. "Dat geeft aan dat deelfietsen een vast onderdeel geworden zijn van de mobiliteitsmix in onze stad. Het aantal fietsers en fietsbewegingen zit al jaren in de lift en de deelfietsen volgen mee die stijging. Meer en meer mensen kiezen voor een duurzame manier van verplaatsen. Dat is niet alleen gezonder, het vermindert ook het aantal autoritten in onze stad. En dit is nog maar een begin", kijkt schepen De Meester hoopvol vooruit.