"Sint-Niklaas Renoveert" breidt fors uit met de Baenslandwijk en Park & Laan

15 September 2023

"De cijfers tonen de positieve impact van wijkrenovatietrajecten aan. We willen de woonkwaliteit van de Sint-Niklazenaar verbeteren en tegelijk een versnelling hoger schakelinen in or onze strijd tegen klimaatverandering om een tand bij te steken!"

Ook lokaal kunnen we een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de klimaatopwarming. Misschien wel dé belangrijkste uitdaging is het energiezuinig maken van onze woningen. Te veel woningen zijn momenteel nog afhankelijk van fossiele brandstoffen. Momenteel beantwoordt slechts 7 % van de Sint-Niklase woningen aan de norm.

"Tegen 2050 moeten al onze woningen een E-peil hebben dat maximum 60 bedraagt. Deze score geeft aan hoe energiezuinig een woning is, rekening houdend met tal van factoren. Hoe lager de score, hoe beter. Ter vergelijking: voor nieuwbouwwoningen ligt de lat momenteel op score 30. In onze stad beantwoordt slechts 7 % van de woningen de norm. Willen we ons doel bereiken tegen 2050, dan moeten we streven naar een renovatiegraad van 3 %. We zitten momenteel in Vlaanderen slechts aan 1 %. De hoogste tijd dus om met ons project 'Sint-Niklaas Renoveert' een versnelling hoger te schakelen. We willen de Sint-Niklazenaren enthousiasmeren, overtuigen en begeleiden om massaal hun huis te renoveren. Zo brengen we onze klimaatimpact gevoelig omlaag en verhogen we het wooncomfort van heel wat stadsgenoten", schetst schepen voor duurzaamheid Wout De Meester de opdracht.

Verderzetten en uitbreiden

'Sint-Niklaas renoveert' is niet nieuw. Het principe is eenvoudig: samen met de externe partner RenoseeC begeleidt de stad gezinnen in hun renovatieplannen. Van puur advies tot uiteindelijke renovatie. Sinds de lancering in 2019 behaalde het project al mooie resultaten. 370 gezinnen vroegen advies, waarvan 40% ook instapte in een begeleidingstraject. Intussen zijn 70 woningen binnen het project volledig gerenoveerd. Voor 100 andere loopt nog een begeleidingsdossier.

"Deze resultaten kwamen niet uit de lucht gevallen. Alles begint met informeren. Zowel via de website als via de Facebook-pagina zetten we dit project uitgebreid in de kijker. Met infosessies en huis-aan-huisbezoeken informeerden we bewoners actief over de begeleidingsmogelijkheden. Deze aanpak loont duidelijk: de cijfers tonen de positieve impact van wijkrenovatietrajecten aan. We willen nu nog een stap verder gaan. Initieel gingen we aan de slag in 3 wijken. Die breiden we nu uit met twee wijken. Ook in de Baenslandwijk en Park en Laan gaan we nu aan de slag. Zeker in het centrum van de stad wachten nog heel wat huizen op een renovatie", stelt schepen De Meester. 

Wat kan 'Sint-Niklaas Renoveert' voor u betekenen?

Allereerst biedt het programma gratis begeleiding voor renovatiewerken. Of u nu kleine aanpassingen wilt doen of een totaalrenovatie overweegt, 'Sint-Niklaas Renoveert' staat klaar om u te ondersteunen.

De aanpak is laagdrempelig. Een ervaren adviseur van RenoseeC voert een grondige analyse uit van uw woning en stelt een renovatieplan op. Na overleg begeleidt RenoseeC u bij elke stap van de renovatiewerken, van het opvragen van offertes tot de uiteindelijke oplevering. Daarnaast beperkt 'Sint-Niklaas Renoveert' zich niet de eigen woning. Ook verhuurders kunnen profiteren van het programma.

Ook advies bij levenslang wonen en asbestverwijdering

De dienst wonen biedt daarnaast nog andere programma's aan die uw woning toekomstbestendiger maken. Zo is er 'Lang Zult U Wonen' dat gericht is op inwoners van 50 jaar en ouder. In samenwerking met Bureau 50 wordt een 'woonscan' uitgevoerd om de levenskwaliteit te verbeteren. Dit project wordt gekoppeld aan het begeleidingstraject van 'Sint-Niklaas Renoveert'.

Heel wat oudere woningen hebben ook te kampen met asbest. Met het asbestverwijderingsproject, in samenwerking met MIWA, willen we asbest op een veilige en verantwoorde manier verwijderen. "In een eerste fase willen we 50 woningen aanpakken. Onze ultieme ambitie is om op termijn 270 woningen asbestvrij te maken", aldus schepen De Meester.

Een warme oproep

'Sint-Niklaas Renoveert' biedt een unieke kans om uw woning te transformeren en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Zijn uw renovatieplannen nog erg vaag of wilt u al een concreet idee: de stad nodigt iedereen uit om de eerste stap te zetten. Aanmelden kan op www.bouwwijs.be of kom naar ons op een van de aankomende infomomenten op donderdag 14 september of dinsdag 10 oktober om 19 uur in het Sinbad! 

Met 'Sint-Niklaas Renoveert' kunt u rekenen volledig vrijblijvend renovatieadvies en deskundige begeleiding. Samen kunnen we de stad Sint-Niklaas een klimaatvriendelijkere en comfortabelere plek maken om te wonen. Grijp deze kans!

Meer info en inschrijven: 👉www.sint-niklaas.be/infomoment-sint-niklaas-renoveert👈