Aster Baeck

Lijsttrekker

Fractieleider gemeenteraad

Geboortedatum    
13/07/1992

Woonplaats    
Sint-Niklaas

Contact    
[email protected]

Ik ben Aster Baeck, geboren en getogen in een warm gezin in Sint-Niklaas. Als kind keek ik elke avond vanuit mijn slaapkamerraam in de Klapperbeekstraat naar het bolle akkergebied. Ik droomde ervan om op deze bijzondere groene plek een bos te planten. Een avontuurlijke plek waar ik zou kunnen ravotten met mijn vrienden.

Deze droom werd alleen maar sterker toen ik als zesjarige ‘kapoen’ bij de scouts ging.

Daar kreeg mijn engagement vorm. Daar leerde ik mezelf kennen en kreeg ik mijn totem:  'standvastige steenarend'. Daar legde ik de basis voor mijn politieke droom: meer groen in onze stad brengen. 

Ik woon echt graag in Sint-Niklaas. In onze stad vind ik alles wat ik nodig heb. Op wandel- en fietsafstand. Door mij trager door de stad te verplaatsen, ontdek ik steeds nieuwe verrassingen. Kleine dingen die mij gelukkig maken: een nieuw streetartwerk, een mooie huisgevel – zou die daar altijd gestaan hebben? -, een kleurrijk geveltuintje, een verborgen standbeeld... Op die tochten door de stad maak ik af en toe kennis met een inwoner met een mooi verhaal. 

Telkens zie ik andere facetten van de stad en haar inwoners. Hoor ik andere verhalen, toont de stad zich van een andere kant. Daar word ik warm van. Dat doet mij verliefd worden op deze stad, ook al is ze niet perfect.

Tegenwoordig is mijn favoriete plekje de omgeving van de stadsschouwburg. Vroeger zou ik er snel doorheen gefietst zijn. Veel auto’s, veel stenen, veel grijs. Vandaag is dit een wonderlijke plek geworden. Verkoeling in de zomer, een mooi kleurenpalet in de herfst, prachtige bloemen in de lente. Elk seizoen is anders. Bomen, planten en zitbanken hebben van deze autostraten leefstraten gemaakt. Ontmoeting en beleving krijgen vrij spel. Hoe heerlijk zou het zijn als ons stadscentrum er binnenkort overal zo zou uitzien?

Want een gezellige en levendige groene binnenstad, daar ligt onze ambitie. Ik kijk ernaar uit om onze Grote Markt te zien veranderen. Van een grijze Markt waar het bloedheet is in de zomer en doods en kil in de winter en waar enkel leven is tijdens de donderdagse markt en bij evenementen naar een groene en bruisende plek waar altijd iets te beleven is. Van een draaischijf voor duizenden dagelijkse auto’s naar een draaischijf voor een bloeiende lokale economie.

Ik droom ervan om mijn dochtertje veilig en onbezonnen te zien spelen aan de nieuwe waterpartijen op de markt. Om haar vanop een gezellig terrasje onder de bomen onze stad te zien ontdekken. Mijn stad. Haar stad.

Er beweegt iets in Sint-Niklaas. De hoofdstad van het Land van Waas, stad met zijn mooie groene dorpen, stad van de art deco, van de grootste markt, van Maria Vergult die alles en iedereen in het oog houdt, van de Vredefeesten van de street art, van verborgen parels, van vele mooie mensen...

Laat ons geloven in onze stad, laat onze stad groeien, laat ons dromen en laat ons die dromen waar maken.

En laat ons allemaal een beetje verliefd worden op onze stad.

Ik ben het in elk geval. 

#VerliefdOpSint-Niklaas

Aster in gesprek met federaal vicepremier Petra De Sutter: