Sint-Nicolaasplein verwelkomt voor de 6e keer pop-up speelplek

28 Maart 2024

Sint-Nicolaasplein verwelkomt voor de 6e keer pop-up speelplek

Het is ondertussen een mooie Sint-Niklase traditie geworden: elke lente en zomer kunnen kinderen zich op het Sint-Nicolaasplein uitleven op een nieuwe speeltuin terwijl ouders van een terrasje genieten. In september krijgt de speelplek een definitieve plaats in de Terekenwijk.

Elk jaar is het aftellen naar de buitenspeeldag in april. Tegen dan is een deel van het Sint-Nicolaasplein traditiegetrouw omgetoverd tot een speelplek. Betonnen blokken markeren de rand, vers zand zorgt voor een zachte landing en extra speelplezier.

"Elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar het nieuwe speeltoestel. De keuze ligt volledig in de handen van de kinderen zelf. Elk jaar selecteren we een locatie waar het speeltoestel een definitieve plek krijgt. Daar gaan we op bezoek om te kinderen te bevragen. Zij bepalen hoe hun toekomstige speelplek er zal uitzien. Dit jaar valt die eer te beurt aan de Terekenwijk. Het speelveldje aan de Bloempeldersstraat was dringend aan vernieuwing toe. Die komt er dus aan vanaf september", licht schepen voor jeugd Bart De Bruyne toe.

Instant succes

Tot zolang vermaakt het speeltoestel jonge gezinnen in het hart van de stad. Schepen De Bruyne: "Deze formule was een instant succes. Al vanaf de eerste editie in 2018 omarmen Sint-Niklase gezinnen het initiatief. Het brengt niet enkel mensen samen, het zorgt er ook voor dat er tijdens het zomerseizoen overdag leven is op het Sint-Nicolaasplein. Doorgaans wachten de terrasgangers tot 's avonds om het plein in te palmen. Nu is er de hele dag door leven en dat komt ook de horecazaken ten goede."

Uitdagend

De pop-up speeltoestellen vonden ondertussen hun weg naar het Reynaertpark, het Gerdapark, Wallenhof in Nieuwkerken, het Adolf Daensplein en het Peter Benoitpark waar ze zorgden voor (ver)nieuw(d) speelplezier. De kinderen uit de Terekenwijk kozen voor een uitdagend toestel met vier verschillende platformen die via bruggen met elkaar verbonden zijn. Een zandspeelplek en verschillende schommels voegen extra spelplezier toe. "Wanneer het toestel zijn definitieve plek krijgt, komen daar nog een kabelbaan en een wip bij. Genoeg fijns om naar uit te kijken. We zorgen er telkens ook voor dat alles in duurzaam materiaal uitgevoerd wordt. We rekenen erop dat een speelplek voor 10 jaar speelplezier zorgt."

Nieuwe speelplekken

Voor dit jaar staan er nog enkele speelplekken in de steigers op het Westerplein en de Kazernestraat. Die laatste wordt de eerste inclusieve speelplek op ons grondgebied. In Sinaai werden eerder dit jaar 3 speelplekken volledig vernieuwd en uitgebreid. Je vindt ze binnenkort terug op de geüpdatete versie van de buitenspeelkaart.