Jongeren kiezen voor duurzaam evenement
01 Juni 2023
De 60 begroters hebben beslist: het geld van de Jongerenbegroting gaat dit jaar naar Hop en Top, een duurzaamheidsevenement voor alle Sint-Niklase scholen.
De Jongerenbegroting werd op 3 jaar tijd een begrip in de Sint-Niklase vijfdejaars middelbaar. Stad Sint-Niklaas heeft jaarlijks 20 000 euro veil voor een project dat volledig wordt uitgedacht voor jongeren. Uit elke school werd een delegatie begroters geloot die samen deze ideeën genereerden en promootten. Dit jaar draaide alles om duurzaamheid.
Schepen voor natuur en duurzaamheid Wout De Meester: "De bezorgdheid van jongeren over de toekomst van onze planeet is groot. Ook zij willen hun steentje bijdragen. Het is voor hen vaak nog zoeken hoe ze dat precies kunnen doen. Deze denkoefening heeft in elk geval heel wat interessante voorstellen opgeleverd."
8 duurzame voorstellen
Op het einde van de eerste samenkomst eind maart formuleerden de jongeren 8 voorstellen, telkens in de vorm van een filmpje. "Plaatsen om gebruikte spullen te ruilen of te upcyclen waren duidelijk in trek. Jongeren zoeken naar goede voorbeelden om zelf duurzamer te gaan consumeren. Jongeren hechten ook veel belang aan groen op plaatsen waar ze graag rondhangen. Het Stationsplein en het Sint-Nicolaasplein zijn voor jongeren in onze stad iconische plaatsen. Helaas zijn ze door en door versteend. Dat zouden jongeren graag anders zien. Groene ontmoetingsplaatsen staan hoog op hun verlanglijstje," vat schepen voor jeugd Bart De Bruyne de voorstellen kort samen.
Via sociale media
Via sociale media vonden de filmpjes vlot hun weg naar het jonge publiek. "Zo bereiken ze een veel ruimere groep dan enkel de 60 Jongerenbegroters zelf en hun klasgenoten. Het verbaast me telkens weer hoeveel jongeren die filmpjes gezien hebben. Zo krijgen ze zelf zin om in één van de volgende jaren hun stem te laten horen," klinkt het bij schepen De Bruyne. Sociale media zijn in dit concept met andere woorden niet meer weg te denken en - samen met de website - het belangrijkste communciatiemiddel.
Haalbaarheid en betaalbaarheid toetsen
Het tweede en beslissende luik vond plaats op donderdag 11 mei in het statige stadhuis. De jongeren gingen er in discussie met ambtenaren van de stadsdiensten die dagdagelijks met thema's als duurzaamheid, circulaire economie of ontharding en vergroening bezig zijn. "Het blijft prachtig om te zien met welk enthousiasme en gretigheid jongeren in dialoog gingen met elkaar én met mensen van de stad. We toetsten hun voorstellen af bij de diensten op haalbaarheid en betaalbaarheid. Sommige voorstellen zijn uitstekend, maar kosten een pak meer dan 20 000 euro of vragen meer voorbereidingstijd," licht schepen De Bruyne toe.
"Het gaat ons ook niet enkel om het winnende voorstel, we pikken eveneens signalen op van jongeren die in onze stad wonen en school lopen. Zo weten we op welke plaatsen ze graag rondhangen en hoe ze die plaatsen in de toekomst vorm zouden geven. De goesting van jongeren om actief deel te zijn van onze stad is groot. Op een positieve en onbevangen manier."
Hop en top!
De finale stemming was erg spannend. De vergroening van het Sint-Nicolaasplein moest nipt de duimen leggen voor Hop en Top, een evenement rond duurzaamheid voor en door jongeren op alle Sint-Niklase scholen. "Jongeren willen bewuster en duurzamer leven, maar weten niet altijd hoe ze dat moeten doen. Met het budget willen ze een markt organiseren, waar ze allerlei tips en tricks kunnen uitwisselen, tweedehands spullen kunnen ruilen, kopen of laten repareren of upcyclen. Tegelijk willen ze ook iets bijleren over klimaatopwarming, de gevolgen daarvan en wat ze zelf kunnen doen," omschrijft schepen De Meester het winnende concept.
En dan nu... de uitvoering
Nu de keuze is gemaakt, begint het echte werk. "We gaan meteen aan de slag om dit te realiseren ergens in de loop van volgend schooljaar. Ook dat is een deeltje van het leerproces: tussen idee en uitvoering zit vaak wat tijd. Zo konden we dit jaar het idee van vorig schooljaar realiseren, de pop-up chillplek in de Reinaertgalerij. De andere ideeën verdwijnen niet naar de prullenmand. De vergroening van zowel het Stations- als het Sint-Nicolaasplein schuift een stukje op in onze prioriteitenlijst. We bekijken of we hier deze bestuursperiode nog werk van kunnen maken. We weten nu in elk geval dat jongeren hier graag in betrokken willen worden en dat is toch één van de belangrijkste doelstellingen van de Jongerenbegroting," besluit schepen De Bruyne