Gevelgroen verovert de stad

15 November 2021

Gevelgroen verovert de stad

Met de slagzin ‘Groene straten en pleinen’ trok Groen Sint-Niklaas in 2018 naar de kiezer. Ondertussen verscheen her en der in de stad nieuw groen, met de vergroening van de Grote Markt als sluitstuk. In heel wat straten in het Sint-Niklase stadscentrum is dat geen vanzelfsprekende opgave: voor wat planten of een boom is er amper plaats. Daar brengt de stad nu verandering in: wie in zo’n straat woont, kan een gratis geveltuin aanvragen. Met dit gevelgroen willen we grijze straten vol beton en stenen een groener en aangenamer aanzicht geven.

Geveltuintjes maken de stad klimaatbestendiger

Schepen voor natuur Wout De Meester: “Het aanleggen van geveltuintjes is vergroening in de meest letterlijke zin van het woord. Meer groen en kleur maken deze buurten aangenamer.” Maar het is veel meer dan dat: dit groen zou wel eens van levensbelang kunnen zijn in een stad als Sint-Niklaas. Schepen De Meester: “Het maakt onze stad klimaatbestendiger. In de zomer zorgen deze geveltuintjes voor verkoeling. Door een stuk voetpad weg te breken, vindt regenwater makkelijker zijn weg naar de bodem. Ook op de luchtkwaliteit hebben ze een goede invloed. En bovendien zorgen ze voor een betere isolatie. Ze brengen een stukje natuur naar de stad.” Daarnaast geven ze ook wat kleur in straten die gedomineerd worden door stenen, beton en asfalt.

Een succesverhaal

7000 inwoners van de binnenstad kregen in juni een uitnodiging in de bus om een gratis geveltuin te laten aanleggen. Ook online werden burgers warm gemaakt om zich kandidaat te stellen. De respons was massaal. Meer dan 600 bewoners hapten al toe. De stad legde ondertussen de eerste geveltuintjes en groenslingers aan. Tegen het einde van dit jaar moet de kaap van de 100 geveltuintjes gerond zijn, voor 2022 voorziet de stad 300 nieuwe tuintjes. “We hebben de procedure bewust heel eenvoudig gehouden. Het enige wat je moet doen, is een aanvraag indienen. De aanleg en het ontwerp neemt de stad voor haar rekening. Enkel het verdere onderhoud gebeurt door de bewoners,” aldus schepen De Meester.

Onderdeel van een groter plan

Sint-Niklaas schakelt deze bestuursperiode een stevige versnelling hoger op het vlak van vergroening en ontharding. Het geveltuintjesproject speelt hierin een belangrijke rol. Her en der doken al nieuwe stukjes groen op: het Wonderwoud in de Schongaustraat, de nieuw aangelegde winkelwandellus, de ontharding van de Houtbriel… Elk op hun manier maken deze kleine en grote ingrepen onze stad klimaatbestendiger, levendiger en aangenamer.

Woon je zelf in een straat met weinig groen en wil je je graag opgeven voor een geveltuintje? Surf naar https://www.sint-niklaas.be/gevelgroen en vul het formulier in.