Bedankt Bart Foubert, welkom Tunrayo

10 Januari 2020

Bedankt Bart Foubert, welkom Tunrayo

Na 7 jaar raadslid van Groen te zijn, maakte Bart Foubert de keuze om te stoppen als gemeenteraadslid. Dit is absoluut geen eenvoudige beslissing geweest. Bart pende zijn motivatie om te stoppen neer in een openhartige tekst. Het is een aanrader om deze volledig door te lezen verder onderaan deze pagina. Als voltallig Groen Sint-Niklaas bedanken we Bart voor 7 jaar ongegeneerd groen, links en progressief gedreven engagement!Bijgevolg volgt Tunrayo Adeolu Bart op als gemeenteraadslid. Met haar 23 jaar wordt ze de jongste van de 41 raadsleden. Tunrayo is alvast enthousiast om er vanaf februari in te vliegen! Ze wil haar schouders zetten onder het aanleggen van meer groene plekken om te ontmoeten, een bruisende stad met veel cultuur en een sterk armoedebeleid. Een meer uitgebreide motivatie vind je onderaan dit bericht.

 

 

Motivatie Bart Foubert:

Na 7 jaar als raadslid van Groen zet ik een stap terug uit de politiek. Afgelopen zomer stierf mijn nonkel heel onverwacht. Door kanker had hij plots nog maar enkele maanden te leven en dat bleek ook zo. Zijn laatste woorden tegen mij waren ‘Tja, het verkeerde lotje getrokken, hé.’ Ook in de omgeving van mijn vriendin stierven 2 jonge mensen veel te vroeg door verkeersongevallen. Dat heeft me wakker geschud en laten stilstaan bij hoe rap het allemaal ineens voorbij kan zijn. Ik stond ook stil bij de drukte van mijn eigen leven en hoe weinig keuzes ik maak. Al jaren zeg ik ‘ja’ op alles en combineer ik een job in het onderwijs met eentje in de muziek, een stevige combinatie. Daarnaast organiseer ik regelmatig concerten en evenementen. En daar bovenop wil ik ook een stukje de wereld veranderen als raadslid.

Ik voelde me het laatste jaar vaak helemaal opgebrand en wist dat ik dit niet kon blijven volhouden. Mijn bijberoep is ondertussen mijn hoofdberoep geworden en het blijft groeien. In 2020 staan enkele grote dingen op het programma die sowieso al samenvallen met enkele gemeenteraden. De dood van mijn nonkel is de druppel geworden die ik misschien nodig had: eens alles op een rijtje zetten en beslissingen nemen. Het was moeilijk en het doet zeer, maar het is politiek geworden. Voorbije verkiezingen had ik onverwacht een kans om schepen te worden, maar ik wist niet wat te schrappen. Laat staan om plots full time als schepen in Sint-Niklaas te werken en alles op politiek te gooien. Bovendien had ik op voorhand steeds laten weten dat dit niet mijn ambitie was. Vanop plaats 8 dacht ik vooral mijn functie als raadslid te verlengen en zo ons groen programma voor de stad waar te maken. Ik vloog dus de nieuwe legislatuur opnieuw als raadslid in, maar kon al snel de puzzel niet meer leggen. Heb nauwelijks ademruimte voor mezelf, laat staan mijn vriendin. Nu alles op een rijtje is gezet, besef ik dat ik uit politiek te traag positieve resultaten haal om mijn honger te stillen. Alles duurt me te lang en ik heb hier niet altijd het nodige geduld voor. Bovendien is het een publiek geheim dat de rol als raadslid in de meerderheid voor mij altijd een gevecht is geweest. Je werkt vooral achter de schermen en je brengt dossiers op het bureau van het schepencollege. Dat is niet altijd even dankbaar. Ik ben van nature iemand die zelf aan de kar wil trekken. Het vreet vaak onzichtbare energie en tijd, die ik op dit moment niet meer heb.

 

Daarom maak ik graag plaats voor iemand die wel vol zijn tijd kan geven en haar plaats als raadslid beter kan vinden. Ik ben zelf liever geen raadslid dan een half en wil mezelf in de spiegel kunnen kijken als ik thuiskom. Ik ging niet over één nacht ijs en het is écht een keuze van hart tegen verstand. Ik ben altijd een doener geweest. Samen bewegen we de stad: als kunstenaar, politicus, of beweging. Dat zal ik blijven doen en dat zal nooit stoppen. Al zegt heel mijn omgeving: doe nu toch eens rustig aan. Ik kan het niet, het zit in mijn bloed om dingen te willen veranderen. Als ieder mens de wereld een beetje verbetert, schuiven we een pak sneller op dan dat we op Facebook ons gal spuwen op alles wat we niet goed vinden, of een bolletje kleuren tijdens de verkiezingen en dan afwachten in onze zetel. Als je 7 jaar in de politiek gezeten hebt, besef je pas echt hoe belangrijk zo een bolletje is. Je kiest mee waar je met je stad naartoe wil en ben blij te zien hoe we ons programma hebben kunnen vastzetten in de meerjarenbegroting. Nu is het tijd om het uit te voeren.

 

Motivatie Tunrayo Adeolu

Vol enthousisme kijk ik er naar uit het werk van Bart Foubert verder te zetten en te zetelen als gemeenteraadslid om zo van Sint-Niklaas een nog betere stad te maken.


Ik geloof dat Groen gelukkig maakt. Uit onderzoek bleek dat een groot deel van de Sint-Niklazenaren geen toegang heeft tot open groene ruimtes en daar wil ik sterk op inzetten. Wanneer je gezellige plaatsen hebt in de stad, kan je naar buiten gaan, kan je mensen leren kennen en kan je op gezellige wijze samenkomen met vrienden en familie. Zo kunnen we van Sint-Niklaas een gezellige en levendige stad maken.

Daarnaast wil ik van Sint-Niklaas en het Waasland een échte cultuurstad maken met een prachtig cultuur programma gevuld met vele optredens, met dans, toneel, zang, allerlei concerten, leuke musea die voor iedereen toegankelijk zijn. Deze wens is ontstaan doordat ik van kind af aan elk jaar deelnam aan de fameuze dansvoorstellingen van de dansafdeling SAMWD, klassieke zanglessen volgde en een beetje piano en cello leerde spelen. Investeren in dergelijke opleidingen en het faciliteren van cultureel talent is toch wat iedereen wil?

Verder wil ik van Sint-Niklaas een bruisende stad maken. Sint-Niklaas heeft veel talent, naast muzikaal of acteertalent maar ook talent voor ondernemen, denk maar aan al die leuke winkels en horeca zaken die de laatste jaren uit de grond zijn gestampt. Dat talent wil ik tentoonstellen in het centrum van onze stad zodat iedereen die zin heeft, kan deelnemen aan het opbruisen van Sint-Niklaas.

Als laatste wil ik de nadruk leggen op het feit dat ik kinderarmoede heel graag de wereld, of althans Sint-Niklaas, uit zou willen werken. Naast het ontwikkelen van een sterk beleid, wil ik graag met alle gemeenschappen, wijkcomités en buurten samen te werken om kinderen in kansarmoede een mooie kindertijd te bezorgen. Dit kunnen we samen bereiken door kinderen de mogelijkheid te geven naar de muziekacademie te kunnen gaan, lid te zijn van de jeugdbeweging, boeken te kunnen lenen in de bibliotheek, naar musea te kunnen gaan zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over het financiële aspect dat hen weerhoudt al deze leuke dingen te kunnen ondernemen.

Je leest het goed, dit zijn enkele speerpunten waar ik in Sint-Niklaas in wil investeren. Een Sint-Niklaas dat gemeenschappen en mensen dichter bij elkaar brengt en dat iedereen in staat stelt diens talent te ontwikkelen zij het op podia, in tuinen, in musea, in parken, in scholen, in cafés, in pop-up stores, in ontbijtbarretjes of in de muziekacademie. Op deze manier geloof ik fier te kunnen zijn op Sint-Niklaas en het Waasland en hoop ik dat met jou te kunnen doen.

Heb je vragen, opmerkingen, ideeën, twijfels of tips, dan mag je me gerust aanspreken!

Groetjes,
Tunrayo