Werken nieuw zwembad De Watermolen eindelijk van start

22 November 2023

Werken nieuw zwembad De Watermolen eindelijk van start

De werken aan het langverwachte nieuwe zwembad zijn start gegaan. Sint-Niklaas krijgt eindelijk zweminfrastructuur op maat van een centrumstad

Het heeft - letterlijk en figuurlijk - heel wat voeten in de aarde gehad maar nu is het eindelijk zover. De eerste graafmachines zijn aan de slag om de site van het voormalige voetbalstadion te transformeren in een aantrekkelijk en duurzaam zwembadcomplex.

In het meest ideale scenario waren de werken twee jaar geleden al gestart.Een uitgebreid archeologisch onderzoek en tal van procedures zorgden echter voor aanzienlijke vertraging. "Het is niet abnormaal dat projecten van deze omvang wat vertraging oplopen. Het heeft ervoor gezorgd dat we de bezorgdheden die nog rond het zwembad leefden beter in beeld hebben kunnen krijgen en het project ook sterker hebben kunnen maken. Bij de bouw van zo'n groot zwembad komt enorm veel kijken. Alles moet goed doorgepraat en uitgedokterd worden", vertelt schepen voor ruimtelijk ordening Wout De Meester.

Tegen 2026 eerste duik

Vorige week arriveerden de eerste graafmachines en konden de grondwerken beginnen. Het voormalige voetbalstadion ging eerder al tegen de vlakte. "Tot de zomer liepen er nog enkele procedures tegen de bouw van het zwembad. Die werden na intensief overleg met de bezwaarindieners ingetrokken. Nu ook het laatste stuk grond langs de Watermolendreef verworven is, zijn alle obstakels van de baan. Naar verwachting zullen de werken twee jaar duren. Als alles vlot verloopt, kan je tegen het voorjaar van 2026 een eerste duik nemen in zwembad De Watermolen", zet schepen De Meester het verloop nog eens op een rijtje.

Trendsetter

Ook schepen voor gebouwen Bart De Bruyne volgt het hele traject nauwgezet: "Dit nieuwe zwembad wordt echt een trendsetter. Met een 50-meterbad komen de sportieve zwemmers, de scholen en de zwemclubs eindelijk aan hun trekken. Families en jongeren krijgen met het recreatiegedeelte waar ze al lang om vroegen. Voor een uitdagende glijbaan of een golfslagbad moeten ze niet langer met de auto naar Beveren of nog verder." Dat het zwembad op fietsafstand van het centrum ligt en ook het openbaar vervoer vlot bereikbaar zal zijn, is een bijzonder grote troef.

Duurzaam

"Zeker op het vlak van energie en duurzaamheid zet De Watermolen een nieuwe standaard. Zwembaden zijn energieverslindende gebouwen. Dit gebouw zal echter volledig op herbruikbare energie draaien. We zijn bijzonder trots dat we hier riothermie kunnen toepassen: het zwembad wordt grotendeels verwarmd met warmte die we onttrekken aan de riolering die vlakbij het gebouw loopt", stelt schepen De Bruyne. In die zin past het zwembad perfect in de ambitie om met de stad het voortouw te nemen in energiezuinig en duurzaam bouwen.