Sint-Niklaas heeft strijdplan klaar tegen straatintimidatie

22 Maart 2023

Sint-Niklaas heeft strijdplan klaar tegen straatintimidatie

Niet iedereen voelt zich op straat even veilig. Door in te stappen in het project Safer Cities en omstaanderstraining te organiseren wil Sint-Niklaas straatinitimidatie aanpakken.

"Iemand naroepen, uitschelden of soms zelfs fysieke intimidatie: we krijgen af en toe signalen dat mensen zich onveilig voelen in de publieke ruimte. We willen dit grensoverschrijdend gedrag een halt toeroepen. Daarom stappen we mee in het project Safer Cities van Plan International," stelt schepen voor welzijn en diversiteit Sofie Heyrman. Sint-Niklaas is hiermee de vijfde Belgische stad die deelneemt, na Antwerpen, Gent, Charleroi en Brussel.

Beter zicht krijgen op problematiek

Het concept is eenvoudig: wie getuige is of slachtoffer werd van grensoverschrijdend gedrag, kan online een pin zetten op de plaats waar dit gebeurde. "Wanneer je zo'n pin plaatst, krijg je een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar de omstandigheden en de vorm, maar ook naar de impact van het grensoverschrijdend gedrag. Deze bevraging gebeurt volledig anoniem. Dat verlaagt de drempel om een melding aan te maken. Zo krijgen we beter zicht op de plaatsen én de redenen en kunnen we intimidatie efficiënter aanpakken", legt schepen Heyrman het opzet uit.

Omstaandertraining

De aanpak van intimidatie houdt echter niet op bij het registeren en in kaart brengen. Het kwaad is dan al geschied. Wat doe je bijvoorbeeld best 'in the heath of the moment'? Schepen Heyrman: "Mensen worden op verschillende plaatsen geconfronteerd met ongepast of ongewenst gedrag. Vaak weten we niet hoe we moeten reageren. De ene maakt zich snel uit de voeten, een andere gaat de confrontatie aan. Door omstaanderstrainingen te organiseren willen we inwoners en personeelsleden handvatten geven om te leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag."

Eén van de mogelijke dingen die je als 'omstaander' kak doen is aanwezig blijven. "Door bijvoorbeeld oogcontact te maken met het slachtoffer, voelt hij of zij zich gesteund. Je geeft op die manier aan dat je niet onverschillig blijft en eventueel wil getuigen tegen de daders. Dat kan al een belangrijke ruggensteun zijn." 

Voor deze training werkt de stad samen met het Agentschap Integratie en Inburgering. Een instaptraining duurt anderhalf uur, een verdiepende cursus drie uur. Zowel inwoners, stadsdiensten als verenigingen kunnen zich hiervoor inschrijven. Voor de uitvoer van dit plan om intimidatie aan te pakken kan de stad op ondersteuning via het Plan Samenleven van de Vlaamse Overheid.

Wil je een melding doen van grensoverschrijdend gedrag? Dat kan op www.safercities.be