Stadsprijs 2022-2023 beloont slimme en duurzame architectuur

27 September 2024

Stadsprijs 2022-2023 beloont slimme en duurzame architectuur

Deze week wordt de prestigieuze tweejaarlijkse Stadsprijs uitgereikt, vernieuwende, duurzame en betaalbare bouwprojecten die een voorbeeld zijn in Sint-Niklaas. 

De Stadsprijs is een erkenning van innovatieve bouwprojecten met hoge architecturale kwaliteit, integratie in de omgeving en duurzaamheid, maar zet ook een bredere visie in de verf. “We staan als stad voor een grote uitdaging om te bouwen aan een duurzame toekomst. Een heel aantal projecten laten zien dat het kan, en hopelijk inspireren ze anderen om ook in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit,” steekt Wout De Meester, schepen voor stedenbouw en ruimtelijke planning, van wal. Uit  negen inzendingen selecteerde de jury twee projecten die als winnaar uit de bus kwamen.

De eerste prijs gaat naar het renovatieproject in de Collegestraat, de woning van Björn Stuer met Holarchitecten (Kris Drieghe), won de eerste prijs. Björn transformeerde een onderkomen historisch pand tot een duurzame stadswoning, met respect voor erfgoed en toekomstgerichte technieken. Door gebruik te maken van circulaire bouwprincipes, zoals het hergebruik van bakstenen en houten elementen, en de installatie van een groendak, zet deze woning een nieuwe standaard in duurzaam bouwen binnen de stadskern.

“Dit project toont perfect aan hoe erfgoed en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan,” zegt Wout De Meester. “Het bewijst dat we historische gebouwen een tweede leven kunnen geven, terwijl we tegelijk zorgen voor een minimale ecologische voetafdruk. Door materialen op een verstandige manier een tweede leven te geven wist Björn ook de kostprijs stevig te drukken.”

De tweede prijs ging naar een woning in de Botermelkstraat, die opvalt door zijn speelse architectuur en slimme gebruik van ruimte. Joke Heestermans en Philip De Vos lieten hun woning ontwerpen door IO-architecten, en kozen voor een vernieuwende aanpak van de klassieke eengezinswoning. Het compacte ontwerp, gecombineerd met geothermische verwarming en duurzame bouwmaterialen, maakt deze woning klaar voor de toekomst.

“Dit soort projecten inspireert,” vervolgt De Meester. “Ze tonen dat je geen groot perceel nodig hebt om duurzaam en comfortabel te wonen. De slimme inplanting van deze woning bewijst dat.”

Op zaterdag 9 en zondag 10 november tussen 14u en 17u kunnen de 2 woningen, Collegestraat 23 en Botermelkstraat 23b, door iedereen bezocht worden.