Participatie in tijden van corona

09 November 2020

Participatie in tijden van corona

‘Samen maken we de stad van morgen’: burgers betrekken staat terecht hoog op de agenda tijdens deze bestuursperiode. Het Stadsgesprek was hiervoor de opmaat: honderden burgers gaven hun bezorgdheden en wensen mee aan het stadsbestuur. Ondertussen werd het team participatie uitgebreid van een halve kracht naar binnenkort twee voltijdse participatieambtenaren. Mede onder hun impuls werden al tal van grote en kleine inspraaktrajecten uitgezet, terwijl ondertussen werk gemaakt wordt van een overkoepelende missie en visie. Die moet de komende jaren het kompas vormen waarop Sint-Niklaas op het vlak van participatie zal varen.

Nieuwe mogelijkheden

Maar… corona kwam sinds maart dit jaar stevig wat roet in het eten gooien. Schepen van participatie Bart De Bruyne: “De coronamaatregelen dwongen ons om creatief én doordacht aan de slag te gaan binnen steeds veranderende krijtlijnen. Dat vraagt enige flexibiliteit. In de ideale wereld gaan burgers en beleidsmakers live met elkaar in dialoog. Dat kan nu even niet. Maar we vinden participatie té belangrijk. Er zijn heel wat mogelijkheden om via digitale weg de dialoog verder te zetten en samen aan de stad te bouwen. Die mogelijkheden willen we de komende tijd volop inzetten en verder exploreren. Via zoom, enquêtes, nieuwe digitale tools... We beseffen dat dit een leerproces is waarbij niet alles van de eerste keer perfect lukt, maar zo doen we ervaring op en ontwikkelen we een hele nieuwe waaier aan participatiemogelijkheden. Het blijft wel de uitdaging om ‘iedereen mee’ te blijven hebben. Dat betekent dat we ook oog moeten blijven hebben voor wie digitaal niet helemaal mee is en we hen de nodige ondersteuning moeten bieden.”

Coronaproof participatietraject Puyenbeke

Momenteel draait de participatiemolen in de stad op volle toeren. Het participatietraject rond sport- en recreatiepark Puyenbeke is volop bezig. De coronaproof infomarkt in september trok bijna 200 belangstellenden. In beperkte groepen én op anderhalve meter afstand werden bewoners meegenomen in de verschillende onderdelen van het project. Vervolgens waren er online enquêtes rond o.a. de inrichting van het zwembad, de mobiliteit in de buurt en hoe het sport- en recreatiepark vormgegeven moet worden. Deze enquêtes werden door honderden burgers uitgebreid en grondig ingevuld. Specifieke doelgroepen (waaronder de gebruikers van het huidige zwembad) werden apart bevraagd. Op 18 november volgt een online bijeenkomst waarin beleidsmakers geïnteresseerde burgers informeren over de stad van zaken en verder in gesprek gaan. Inschrijven voor deze bijeenkomst kan je op https://www.sint-niklaas.be/een-nieuw-zwembad-en-meer-ruimte-voor-sport-en-recreatie-op-site-puyenbeke

Het stadsgesprek gaat digitaal verder

Ook het Stadsgesprek heeft een digitaal vervolg gekregen. Een zeer diverse groep Sint-Niklazenaren reikte op 27 oktober onze burgemeester en de schepen van participatie tal van ideeën aan om verder met burgerparticipatie aan de slag te gaan. Deze ideeën zullen mee de basis vormen van de missie en visie rond participatie. Binnenkort is het de beurt aan een ruime delegatie stadspersoneel om (digitaal) aan de slag te gaan met participatiemethodieken binnen het traject ‘Samenwerken met impact’. Ook hun ervaringen geven mee gestalte aan de missie en visie. Dit traject moet finaal uitmonden in een nieuw en ambitieus participatiereglement.

Veel participatieplannen

Daarmee is de participatiekous nog lang niet af. Achter de schermen wordt druk gesleuteld aan een corona- en zelfs lockdownproof participatietraject rond de heraanleg van de Grote Markt. Trajecten rond het Heymanplein en de nieuwe bibliotheek staan ook nog op de planning. Naast een hele resem kleinere trajecten rond de heraanleg van buurten en straten. “Het participatiewerk is nooit helemaal af. We gaan steeds op zoek naar nieuwe manieren om met de burger in dialoog te gaan en drempels weg te werken,” besluit schepen De Bruyne.