Groen Sint-Niklaas maakt kopstukken lokale verkiezing bekend

10 Januari 2024

Groen Sint-Niklaas maakt kopstukken lokale verkiezing bekend

We willen mee het verhaal van onze stad vanuit de meerderheid blijven schrijven. Dat doen we met een mix aan mensen met bestuurservaring én goesting en engagement voor onze stad en de deelgemeenten.

Exact een jaar geleden kondigde Groen Sint-Niklaas aan dat Aster Baeck in 2024 de lokale lijst zal trekken. Sofie Heyrman zwaait na 16 jaar af als schepen en gooit haar politieke gewicht als lijstduwer in de schaal. 300 dagen voor de lokale stembusgang maakt Groen Sint-Niklaas de rest van de topplaatsen op de lijst bekend.

Fatjona op twee

Op de tweede plaats prijkt Fatjona Hoxha. Zij trad onlangs als jongste raadslid toe tot de gemeenteraad en was meteen ook het eerste van Albanese herkomst. Ze heeft meteen de smaak te pakken: "De eerste maanden in de gemeenteraad zitten erop. Het is een stevige tijdsinvestering met een hele resem vergaderingen en commissies, maar ik vind het bijzonder boeiend om de toekomst van mijn stad vanop deze plaats mee vorm te geven. Het geeft goesting om de komende jaren nog een stap verder te gaan en mee op thema's als jeugd en kinderopvang te wegen."

Fatjona zal niet enkel op de lokale lijst te vinden zijn. In juni zal ze als tweede opvolger op de Vlaamse lijst van Groen figureren. "Het wordt een intensieve maar ongetwijfeld boeiende en leerrijke campagne die me overal in de provincie zal brengen."

Bart De Bruyne: "Nog veel interessante uitdagingen"

Op de volgende plaatsen kiest Groen Sint-Niklaas voluit voor bestuurservaring. Huidig schepen van jeugd, participatie en gebouwen Bart De Bruyne neemt de derde stek voor zijn rekening: "Het werk is nog niet af. Ik zie nog heel wat interessante uitdagingen waar ik de komende jaren mijn tanden in wil zetten. Met Kolab hebben we een bijzondere plaats voor jongeren in de steigers staan. Het wordt een ontmoetingsplaats waar jongeren ook hun creatieve en artistieke ei kwijt kunnen. Kolab moet van het Sint-Nicolaasplein opnieuw hét jongerenplein maken."

Mia: "Focussen op kansen en oplossingen"

Mia Mortier volgt op de vierde plaats. De afgelopen jaren hanteerde ze de voorzittershamer in de gemeenteraad. Ook bij haar is er nog veel goesting om verder te doen: "Sint-Niklaas is in volle ontwikkeling. Ik zie in mijn dagelijkse job in het onderwijs maar ook daarbuiten zoveel jong talent dat we alle kansen moeten geven om tot ontwikkeling te komen. We zien soms zelf te weinig welke troeven we allemaal in handen hebben. Over de partijgrenzen heen wil ik focussen op kansen en oplossingen."

Wout: "Groene golf verderzetten"

Ervaren rot Wout De Meester sluit de top-5 af. Deze bestuursperiode had hij ruimtelijke ordening, natuur en duurzaamheid onder zijn hoede en ook hij ziet nog interessante uitdagingen voor de volgende bestuursperiode: "In de vorige bestuursperiode ontwikkelden we het lobbenstadmodel om groen en water een plaats te geven in onze stad. De vorige jaren hebben we hard gewerkt om de theorie om te zetten in de praktijk. De vergroening van onze stad is nog maar net begonnen, met bosaanplanten overal op ons grondgebied, geveltuintjes her en der en groene leefstraten in het stadshart. In de toekomst willen we die groene golf graag verderzetten."

Aster: "Elke dag het verschil maken"

Lijsttrekker Aster Baeck is tevreden met de lijst zoals die er nu al ligt: "We hebben er alle vertrouwen in dat we binnenkort een volledige lijst kunnen presenteren waar vertrouwde gezichten naast frisse jonge talenten staan, met ervaring en goesting en vooral veel mensen die in onze stad en de deelgemeenten elke dag mee het verschil maken en dat willen blijven doen. We voeren nog volop gesprekken met interessante mensen die ons verhaal kunnen verrijken. We staan immers voor een erg belangrijke periode waarin hét symbool van onze stad, de Grote Markt, er helemaal ander zal gaan uitzien. Wij willen graag mee onze schouders blijven zetten om het verhaal van Sint-Niklaas te blijven schrijven.