Nieuwkerken krijgt hondenuitloopzone van 1000 m²

11 Oktober 2023

Nieuwkerken krijgt hondenuitloopzone van 1000 m²

Een voormalige BMX-zone wordt binnenkort omgetoverd tot een groot avontuurlijk speelterrein voor alle Nieuwkerkse honden.

Het Sint-Niklase stadsbestuur heeft de vraag om meer hondenuitlosloopzone ter harte genomen. Nadat eerder Belsele dit jaar aan de Mierennest een uitloopweide van 1000 m² kreeg, is het nu de beurt aan Nieuwkerken. Schepen voor dierenwelzijn Bart De Bruyne: "Samen met geëngageerde Nieuwkerkse hondeneigenaars bezochten we verschillende locaties. Een terrein aan de Meesterstraat kwam als beste uit de bus."

Samen met hondeneigenaars

Vorige week zette het stadsbestuur het licht op groen: ook Nieuwkerken krijgt een eigen hondenuitloopweide. Die vraag leefde al een tijdje en werd op het Stadsgesprek in 2019 ook zeer duidelijk door hondeneigenaars op tafel gelegd. Enkele maanden geleden startte de zoektocht naar een geschikt terrein in Nieuwkerken. "Dat doen we altijd in nauw overleg met hondeneigenaars uit de gemeente zelf. Zij kennen het terrein en de noden van hun dieren als de beste", licht schepen De Bruyne toe.

Duidelijke criteria

"Vanuit de stad hanteren we eenvoudige maar duidelijke criteria bij die zoektocht. Minimaal 500 m² groot, in eigendom van de stad, goed bereikbaar en niet pal aan bewoning. Zo kwamen we uit op een terrein aan de Meesterstraat. Daar ligt een voormalig BMX-terrein dat zich uitstekend leent voor een losloopweide. De Nieuwkerkse viervoeters krijgen er 1000 m² om zich volledig uit te leven", vertelt schepen De Bruyne.

Infomoment

De stad organiseert binnenkort een infomoment voor alle geïnteresseerde hondeneigenaars. "We willen hen niet enkel betrekken bij de inrichting, maar ook in het verdere onderhoud. In Belsele werkt dat goed: na de inrichting krijgen we van hondeneigenaars nog tal van tips en suggesties voor de verder uitbouw die ons helpen de losloopzone nog aantrekkerlijker te maken."

Toekomstplannen

De stad koestert plannen voor nog meer uitloopzones. Zo staat ook Sinaai nog op de planning en krijgt ook het Sportkringpark een uitgebreide losloopweide waar honden zelfs kunnen zwemmen. "Verder houden we oren en ogen open voor mogelijkheden in of rond de stadskern. Interessante suggesties die aan onze criteria voldoen zijn altijd welkom", besluit schepen De Bruyne.