Belsele krijgt een volwaardige hondenuitloopweide

28 Maart 2023

Belsele krijgt een volwaardige hondenuitloopweide

Tegen de grote vakantie kunnen Belseelse hondenbezitters hun hond uitlaten op een nagelnieuwe hondenuitloopweide in de Mierennest. Een dertigtal hondenbezitters uit Belsele nam deel aan een participatiemoment op 18 maart om samen de krijtlijnen uit te tekenen.

Dat de nood aan hondenuitloopweides groot was, bleek al uit het Stadsgesprek in 2019. Een grote delegatie hondenbezitters tekende present om hun vraag op tafel te leggen. Schepen voor dierenwelzijn en participatie Bart De Bruyne (Groen) nam die vraag ter harte. “We hebben in tussentijd niet stilgezeten. We gingen op zoek naar mogelijke locaties in de kernstad en de deelgemeentes. We gingen in gesprek met verschillende hondenbaasjes en er volgden tal van terreinbezoeken. Met de hondenuitloopweide in Belsele plukken we daarvan de vruchten”, stelt schepen De Bruyne.

Op zoek naar een geschikte locatie

Burgers deden tal van suggesties, maar niet iedere locatie leent zich om ze tot een hondenuitloopweide om te turnen. “Zo’n locatie moet aan enkele voorwaarden voldoen. In de eerste plaats moet ze eigendom zijn van de stad, voldoende groot zijn – we rekenen minimaal op 500 m² - en niet naast bewoning liggen. Bovendien mag de weide ook niet té ver uit het dorps- of stadscentrum liggen”, tekent schepen De Bruyne de krijtlijnen uit. Voor Belsele onderzocht de stad verschillende zoeklocaties. Eentje kwam er als meest geschikte uit de bus: een terrein van meer dan 500 m² op de Mierennest.

Samen met de hondenbaasjes

“We wilden hiervoor samen met de hondenbaasjes aan de slag gaan. Op het participatiemoment op 18 maart in JC De Galjaar daagden meer dan 30 Belselenaren op. Samen met hen bepaalden we de spelregels en bekeken we de inrichting van de zone. Ze krijgen later ook de kans om de handen uit de mouwen te steken bij de aanleg. Ook bij het beheer willen we een belangrijke verantwoordelijkheid bij de hondenbaasjes zelf leggen. We zijn ervan overtuigd dat gedeeld eigenaarschap ook voor een beter beheer zal zorgen”, aldus schepen De Bruyne. Tegen de grote vakantie zouden de voorbereidende werken klaar moeten zijn, zodat de Belseelse honden er deze zomer al terecht zouden kunnen.

Ook in Nieuwkerken

Ook op andere plaatsen is de stad bezig met een soortgelijk traject. “In Nieuwkerken staan we al het verst. Binnenkort hopen we ook daar de hondenbezitters samen te kunnen roepen. Daarnaast zijn er plannen voor de aanleg van een grote uitloopweide in het nieuw aan te leggen Sportkringpark in Sint-Niklaas”, besluit schepen De Bruyne.