Groen Sint-Niklaas schenkt opbrengst quiz aan Child-Help in Oekraïne

25 Mei 2022

Groen Sint-Niklaas schenkt opbrengst quiz aan Child-Help in Oekraïne

De opbrengst van de jaarlijkse Veni Vidi Verdequiz wordt integraal weggeschonken aan een goed doel. Dit jaar kozen we voor de vzw Child-Help. Zij gebruiken dit geld om tweedehand ambulances uit te rusten om in te zetten in Oekraïne. "We zijn bijzonder trots dat we met de opbrengst van één avondje quizvertier een belangrijke steun kunnen bieden voor mensen in Oekraïne."

Op 16 april organiseerde Groen Sint-Niklaas de tweede Veni Vidi Verdequiz. Na een huiskamereditie vorig jaar namen dit keer 26 ploegen het live tegen elkaar op. De Vlammende Usurpatoren – een ploegje doorwinterde quizzers – wisten zich tot winnaar van deze editie te kronen.  “We organiseren deze quiz niet enkel omdat we zelf graag quizzen, maar vooral om op deze manier een goed doel een stevig steuntje in de rug te geven,” klinkt het bij Groen Sint-Niklaas. “Dit keer kozen we voor de organisatie Child-Help. We zijn bijzonder trots dat we onze integrale opbrengst – 1000 euro – aan dit waardevolle project kunnen schenken en zo een belangrijke steun kunnen bieden voor mensen in Oekraïne.”

Gegroeid uit solidariteit

Sint-Niklazenaar Lieven Bauwens is al 15 jaar voorzitter van Child-Help België: “Onze organisatie groeide uit solidariteit tussen mensen die in België geconfronteerd werden met hydrocephalie (waterhoofd) en/of spina bifida (open rug) en hun lotgenoten in het Zuiden. We zetten daar in op tijdige detectie en levenslange zorg voor kinderen met deze aandoeningen. Met  de hulp van plaatselijke partners versterken we initiatieven van ouders en lokale hulpverleners. Niet enkel in het Zuiden zijn we actief, ook in bijvoorbeeld Oekraïne zetten we soortgelijke partnerschappen op.”

Tweedehands ambulances met gespecialiseerd materiaal

De opbrengst van de quiz gaat naar Child-Help in Oekraïne. De organisatie is daar al vele jaren aan de slag en zorgde in het verleden al voor gespecialiseerd medisch materiaal en opleidingen voor artsen. “We kochten dit jaar alleen al 3 tweedehands ambulances aan die we uitrusten en naar Oekraïne sturen. In totaal konden we de afgelopen jaren - nog voor de oorlog losbarstte dus - 10 ambulances richting Oekraïne krijgen. Veel Oekraïense ouders van kinderen met een beperking zijn op de vlucht en afgesneden van hun netwerk en hun vertrouwde zorg. De nood aan gespecialiseerd materiaal is hoog. Op die manier brengen we materiaal tot bij de ouders. Ruslan, een Oekraïner die in Gent woont, vertrekt binnenkort opnieuw met een uitgerust voertuig dat dus deels met de opbrengst van de quiz betaald wordt. Met elke gift kunnen we op het terrein een verschil maken,” licht Lieven Bauwens toe. 

Meer info of zelf een gift doen: http://www.child-help.be/