Graffiti Jam zet graffitimuur in het nieuw

10 Oktober 2023

Graffiti Jam zet graffitimuur in het nieuw

Meer dan 20 streetartkunstenaars staken op uitnodiging van de stad de langste legale graffitimuur van het land in een nieuw jasje

Sinds 2012 is Sint-Niklaas de trotse bezitter van de langste legale graffitimuur van het land. Over een lengte van 420 meter kunnen gevestigde en beginnende artiesten hun creatieve lusten botvieren. De afgelopen jaren verschenen zo enkele pareltjes langsheen de fietssnelweg richting Belsele. "Doorheen de jaren raakten enkele van deze werken overschilderd. Daarbij was de kwaliteit van de nieuwe werken niet altijd van eenzelfde hoog niveau. Het laatste jaar gaf de muur een wat sjofele indruk. Daar wilden we iets aan doen. De graffitimuur verdiende een nieuw elan", stelt schepen van jeugd Bart De Bruyne.

Naar Berchems voorbeeld

Samen met streetartcurator Wham Office werd een heuse Graffiti Jam opgezet. 20 street artists werden uitgenodigd om op 7 oktober een nieuwe 'piece' te zetten. Onder hen bekende namen als Smok, Dzia en Bué The Warrior, die eerder al fel gesmaakte murals in onze stad aanbrachten. Ook minder bekend en lokaal talent kreeg een kans. "De mosterd haalden we in Berchem. Daar vindt elke twee jaar de Belgische edities van Meeting of Styles plaats. Dat is een street artevent dat op gezette tijden in verschillende steden over de hele wereld wordt georganiseerd. Street artists komen er gratis een werk zetten met materiaal dat de organisator voorziet", legt schepen De Bruyne uit.

Verbluffend resultaat

Voor de gelegenheid werd de muur eerst volledig overschilderd in het zwart, zodat artiesten letterlijk op een propere lei konden beginnen. Tegelijk met de 'gevorderden' konden kinderen en jongeren in een workshop aan de slag met spuitbussen. Schepen De Bruyne is trots op de opgefriste muur: "Het resultaat is verbluffend. Onze muur is volledig in ere hersteld. De vele passanten op de dag zelf en de foto's die her en der op sociale media verschijnen bewijzen dat de Sint-Niklazenaar de street art echt omarmd heeft."

Streetartkaart

Sint-Niklaas zette zicht de afgelopen jaren stevig op de kaart als streetartstad. Elk jaar verschijnen nieuwe werken in het straatbeeld. Telkens wordt in samenspraak met de curator een geschikte artiest uitgezocht. "Hun inspiratie halen ze vaak uit wat er in de stad leeft. Zo werd recent een meisje uit de Kroonmolenwijk in een grote mural vereeuwigd. We laten kunstenaars de volledige artistieke vrijheid. Onze streetartkaart is ondertussen uitgegroeid tot een begrip. Zowel onze eigen inwoners als bezoekers trekken erop uit om de stad te (her)ontdekken", besluit schepen De Bruyne.

Foto: Stad Sint-Niklaas