Kleurige glasbollen om sluikstort terug te dringen
03 Mei 2024
Sint-Niklaas staat stevig op de kaart als street art-stad. Naast de vertrouwde murals en de nutskasten krijgen nu ook 4 glasbollen een artistiek jasje aangemeten. "Hebben aangetoonde invloed op sluikstort"
Met jaarlijks enkele verse werken is er steeds iets nieuws te ontdekken in onze stad. "Niet enkel de Sint-Niklazenaren weten dit te waarderen, ook bezoekers vinden steeds vaker de weg naar onze stad. Dit jaar zullen er ook heel wat nieuwe verrassingen te ontdekken zijn, want we hebben nog heel wat plannen op stapel staan", licht schepen voor jeugd Bart De Bruyne een tipje van de sluier.
Sinds half april kan je op het Westerplein een kleurrijke glasbol zien van de hand van de Sint-Niklase kunstenaar Koerie. Het is het eerste exemplaar van een project van afvalintercommunale MIWA. Aster Baeck, lijsttrekker én MIWA-bestuurslid: "Ik pikte het idee ooit op in Oostende. Glasbollen zijn erg sluikstortgevoelige plaatsen. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om dit aan te pakken. Kunst op glasbollen heeft een aangetoonde invloed op de hoeveelheid sluikstort: bij glasbollen met een artistieke touch wordt minder gestort. Bij MIWA pleit ik hier al een hele tijd voor. Ik ben dus tevreden dat ze met het idee aan de slag zijn gegaan en dat Sint-Niklaas de primeur krijgt."
Hardnekkig en duur
Sluikstort staat zonder concurrentie bovenaan het lijstje van de ergernissen van de Sint-Niklazenaar. Zeker glasbollen en textielcontainers zijn een geliefkoosd doelwit van sluikstorters. Dagelijks zijn ploegen in de weer om vuil op te kuisen. Aster Baeck: "Het probleem is hardnekkig én duur. Jaarlijks kost het de stad bijna 1 miljoen euro om het vuil van enkele hardleerse inwoners op te ruimen. De meerderheid doet meer dan zijn best en sorteert voorbeeldig. Dat bewijzen de cijfers. We schakelden al camera's in en checken geregeld de inhoud van het vuil op zoek naar sporen naar de daders, maar erg veel zoden zette dat nog niet aan de dijk. We schakelen nu een versnelling hoger en proberen ook alternatieve manieren uit. Dat de glasbollen een stuk mooier ogen dan de doorsnee groene bollen, is heel mooi meegenomen."
Street art-kaart
Binnenkort krijgt de glasbol in de Westerbuurt gezelschap van nog vier andere beschilderde exemplaren in het Reynaertpark, de Spoorweglaan, de Passtraat en de Slachthuisstraat. De nieuwe bollen kregen allemaal al een plaatsje op de street art-kaart. "Meer dan 10 000 kaarten gingen al over de toonbank. Bezoekers aan onze stad komen vaak speciaal naar hier om werken te bekijken. Het is echt uitgegroeid tot een toeristische troef en met 42 werken is er ook wel wat te zien", steekt schepen voor jeugd Bart De Bruyne zijn trots niet onder stoelen of banken.
Meer op komst
"Voor dit jaar staan er enkele nieuwe murals op het programma. Tegen de grote vakantie komt er een nieuwe muurschildering onder de nieuwe fietsbrug en we werken ook aan een werk dat helemaal gewijd is aan de Vredefeesten. Die bestaan dit jaar immers 75 jaar. Er komt nog meer, maar daarover kan ik nog niets kwijt. Elke Sint-Niklazenaar heeft wel een favoriet werk en de keuze wordt steeds groter", besluit schepen De Bruyne.