Gratis geveltuintjes voor groen en gezond stadscentrum

09 Juni 2021

Gratis geveltuintjes voor groen en gezond stadscentrum

Groen Sint-Niklaas trok in 2018 naar de kiezer met een programma met een stevige ambitie voor het vergroenen van straten en pleinen. Met oa de plannen voor de groene Grote Markt, het vergroenen van het Hendrik Heymanplein en Castrohof, de winkelwandellus en de aanpak van Den Houtbriel worden qua pleinen grote stappen gezet. Ook met projecten zoals het wonderwoud in de Schongaustraat, de straat van de toekomst in de Cardijnlaan en het groenproject aan de Atomiumstraat werd duidelijk de groene kaart getrokken. Met de actie voor gratis gevelgroen wordt het voor 7000 Sint-Niklazenaren heel makkelijk gemaakt om  samen met de stad een gratis geveltuin te laten aanleggen en bij te dragen aan een groenere stad. Met deze opvallende actie wil Groen Sint-Niklaas de straten in de stadskern een stuk aangenamer, groener en klimaatbestendiger maken. 7.000 inwoners van de binnenstad krijgen de komende dagen daarvoor een uitnodiging in de brievenbus.

Groener, gezonder en beter tegen de droogte

Een geveltuin brengt kleur en sfeer in de straat, verbetert de luchtkwaliteit en isoleert de woning. De bewoner zorgt ook voor een stukje natuur in de stad. Vogels en bijen vinden er lekkers. Ook kunnen bewoners hun eigen fruit (druiven, kiwi’s, aardbeien) en keukenkruiden aan hun gevel laten groeien!

Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen, ze houden het regenwater vast, leiden het naar de bodem en houden zo mee de grondwaterstand op peil. Zo dragen ze hun steentje bij om onze stad klimaatbestendig te maken.

Bij de keuze voor een geveltuin kunnen de bewoners ook opteren om een gevelwaterton te laten plaatsen. Hiermee doen inwoners nog een grotere inspanning om kostbaar regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken. We verwerken de gevelwaterton in het ontwerp van de geveltuin. De regenpijp van de voorgevel wordt er op aangesloten met een overloop in de geveltuin en verder op de bestaande afvoerbuis naar de straat. Zo hebben de bewoners – zelfs op lange, hete zomerdagen – een waterreserve voor hun geveltuin.

Praktisch:

Burgers die interesse hebben in een gratis geveltuin, kunnen dit heel eenvoudig kenbaar maken. Men hoeft enkel het formulier in te vullen op www.sint-niklaas.be/gevelgoen of kan bellen naar het nummer van de stad: 03 778 30 00. Er zijn geen kosten aan verbonden voor de bewoner.

De aannemer van het stadsbestuur komt langs na afspraak en maakt, in overleg met de bewoner, een ontwerp en een planning op. De plantenkeuze hangt af van de oriëntatie van de gevel van de woning. Zo zitten zowel klimplanten als vaste planten in het aanbod en zijn er planten die kunnen groeien in de schaduw, halfschaduw als zongerichte planten. Een greep uit de plantenlijst: wilde kamperfoelie, kerstroos, elfenbloem, winterjasmijn, ooievaarsbek, stokroos en spoorbloem. Na de aanleg en de aanplanting is het onderhoud van de geveltuin in handen van de bewoner. De aanleg van de geveltuinen begint in het najaar 2021 door de aannemer die door het stadsbestuur is aangesteld.

Het voetpad aan de woning moet wel breed genoeg zijn voor een geveltuin. Dit zijn de afspraken:

- Er moet op het voetpad een vrije doorgang blijven van minstens 1 meter, na de aanleg van de geveltuin.
- De geveltuin mag maximum 50 cm breed zijn, vanaf de gevel, en 1,20 meter lang, per volle 5 meter gevellengte.
- De geveltuin moet op 50 cm afstand blijven van het huis van de buren.

Niet alle straten zijn geschikt voor de aanleg van geveltuinen. Landelijke straten, woonstraten met veel groen en voortuinen hebben minder nood aan een extra groenimpuls. In de grijze, stenige straten van de binnenstad is dat een ander verhaal. Daar kunnen groentuinen echt het verschil maken en een positief gevoel in de straat brengen.

Een plannetjes met de straten die, op basis van hun specifieke kenmerken, bij voorrang in aanmerking komen voor de aanleg van gratis geveltuinen staat hier onderaan.

Ook makkelijk voor eigenaars met grote gevels 

Eigenaars van een grote wand of gevel, bijvoorbeeld van een handelspand, magazijn of gebouw van een instelling, nodigen wij uit om samen een groter groenproject op te zetten. Zelfs één zo’n groter project kan al het verschil maken in een groenarme buurt.

Het kan gaan om grote geveltuinen, groenslingers over de straat of specifieke aanplantingen. Samen met de eigenaar maken we een project op maat. Een aanmelding voor een groot groenproject kan ook via het online formulier op de webpagina. We maken een afspraak en gaan aan de slag.

Belangrijk is dat het stadsbestuur voor deze grote groenprojecten niet alleen het ontwerp, de aanleg en de aanplanting voor zijn rekening neemt, maar ook het volledige onderhoud van het groenproject. Een totale ontzorging dus. Het enige wat we aan jou als eigenaar vragen is je formeel akkoord om het groenproject op je terrein op te zetten.

Meer info

www.sint-niklaas.be/gevelgoen

 

Straten die bij voorrang in aanmerking komen voor de aanleg van gratis geveltuinen in pistachegroen: