Gerardabrug open voor alle fietsers

25 Juni 2024

Gerardabrug open voor alle fietsers

Met de opening van de Gerardabrug zet Sint-Niklaas haar ambities als fietsstad letterlijk en figuurlijk in de verf. Na jaren voorbereiding konden fietsers op 2 juni voor het eerst echt over de brug rijden. Deze ontbrekende schakel in de fietssnelweg F4 Antwerpen-Gent zorgt er meteen ook voor dat fietsers comfortabel en veilig Vijfstraten kunnen oversteken.

Alsof ze er altijd al gelegen heeft... De voorbereiding heeft de stad vele kopbrekens én vele jaren gekost, maar fietsend Sint-Niklaas heeft de Gerardabrug meteen in de armen gesloten. "Ook al is ze nog niet 100 % klaar en wachten we nog op spoorbeheerder Infrabel om een elektriciteitskabine te verplaatsen om de brug volledig te sluiten, het resultaat mag er absoluut zijn. Dat ingenieursbureau SBE voor het ontwerp tekende en we met de naam onze plaatselijke wielerlegende Gerarda Van Steelandt een plekje in onze stad geven, maakt het extra speciaal", lacht schepen voor duurzaamheid en voormalig voorzitter van de Fietsersbond Wout De Meester. De afgelopen jaren was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de brug.

Missing link

"Deze fietsbrug lost een belangrijke missing link in de fietssnelweg Antwerpen-Gent op. Tegelijk zorgt ze er ook voor dat het kruispunt aan Vijfstraten een pak veiliger wordt. Fietser hoeven zich niet langer in het autoverkeer te mengen. Ze rijden nu comfortabel boven de auto's. Ik moet zeggen: door de zachte aanrijhelling rijdt ze bijzonder comfortabel en vlot", vertolkt schepen De Meester zijn eerste ervaringen. De aanleg van de brug gebeurde samen met de provincie Oost-Vlaanderen die ook een groot deel van de financiering op zich nam.

Toepasselijke mural

Ook onder de brug veranderde één en ander. Waar vroeger een grijze muur stond, kan je vandaag een prachtige en toepasselijke mural bewonderen. "De Antwerpse kunstenaar SIMO tekende voor het ontwerp. Hij liet zich inspireren door de Nieuwkerkse wielerhelding Gerarda Van Steelandt, maar voegde er een laagje aan toe. Vier vrouwelijke wielrensters rijden vol voor een meer inclusieve samenleving. Langs de F4 kan je nu heel wat verschillende werken ontdekken, van dit nieuwe werk langs de ROA aan de supermarkt tot de graffitimuur waar geregeld nieuw werk opduikt", vertelt schepen voor jeugd Bart De Bruyne die ook street art onder zijn hoede heeft.