Fatjona Hoxha tweede opvolger op Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen

22 December 2023

Fatjona Hoxha tweede opvolger op Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen

De Oost-Vlaamse Groen-leden hebben gesproken: Fatjona Hoxha zal figureren als tweede opvolger op de Vlaamse lijst.

Bij Groen gaat de lijstvorming er iets anders aan toe dan in andere partijen. De basisdemocratie is er welhaast heilig. Een comité Oost-Vlaamse vrijwilligers puzzelde na heel wat gesprekken én na rijp beraad een modellijst met strategische plaatsen bij elkaar. Die werd op 9 december ter stemming aan de Oost-Vlaamse Groen-leden voorgelegd. Zij kozen voor een lijst met sterke kandidaten waar ervaring en verjonging zij aan zij gaan. Op de lijst voor het Vlaams Parlement ook één Sint-Niklase naam: Fatjona Hoxha.

Dream team

"Ik ga mij met veel enthousiasme en goesting in de campagne smijten. We hebben in onze provincie een sterke en diverse lijst. Een dream team, zoals boegbeeld Petra De Sutter het omschreef", vertelt Fatjona. "In 2019 kon ik al heel wat ervaring opdoen door in heel de provincie deur-aan-deur te gaan. Toen stond ik op de 11e plaats op de Vlaamse lijst.

Ervaring en jong geweld

Fatjona komt in een sterk team terecht. In Oost-Vlaanderen zal Groen-fractieleidster in het Vlaams Parlement de lijst aanvoeren. Op twee staat senator en lid van de Europese Raad Fourat Ben Chikha. De top-3 wordt vervolledigd door Isaura Calsyn. Samen met Thibaut Dutois voert Fatjona de opvolgerslijst aan. "Ik voel ontzettend veel enthousiasme in dit team. Jonge geweld en ervaring gaan hand in hand. De peilingen waren de afgelopen jaren misschien niet in ons voordeel, maar we geloven er rotsvast in dat we dit kunnen keren. Met deze ploeg kunnen we het Groene verhaal echt uitdragen. Van zorg voor de planeet tot de zorg voor elkaar en het garanderen van gelijke kansen voor iedereen", vertolkt Fatjona de goesting waarmee ze in dit verhaal springt.

Snelle opmars

Fatjona: "Het gaat snel de laatste maanden. Sinds kort zetel ik in de gemeenteraad - wat ik bijzonder leerrijk vind - en nu dit. Zelf heb ik alle kansen gekregen, zowel thuis als op school, hoewel ik pas op mijn 4e naar België kwam. Niet iedereen heeft evenveel geluk. Voor die mensen wil ik de spreekbuis zijn. Tegelijk wil ik een stukje de stem van de groeiende Albanese gemeenschap in ons land op politiek niveau laten klinken."

De rest van de kieslijsten krijgt de komende weken verder vorm. Fatjona zal niet de enige Sint-Niklase naam blijven op de Vlaamse en de federale Groen-lijst blijven.