Opnieuw een volwaardig jeugdhuis in Belsele

20 Februari 2023

Opnieuw een volwaardig jeugdhuis in Belsele

Met de feestelijke opening van jeugdhuis De Galjaar op 4 februari heeft de Belseelse jeugd opnieuw een eigen plekje. 

De geschiedenis van de jeugdhuizen in Belsele is behoorlijk bewogen. Tot 2007 was Jeugdhuis 't Pleksken een vaste waarde. Toen hun vertrouwde stek in de Kleemstraat tegen de vlakte ging, bleef de jeugdhuiswerking in Belsele ontheemd en wat verweesd achter. Daar kwam in 2009 verandering in. Jongeren uit verschillende jeugdbewegingen sloegen de handen in elkaar en hielden JC De Galjaar boven de doopvont. Ze vonden een onderkomen in enkele leefcontainers op de terreinen van De Klavers, in afwachting van een definitieve huisvesting. Na een enthousiaste en veelbelovende start begon het uitblijven van een definitieve oplossing echter te wegen op de werking.

Cohousing voor verenigingen

"In die containers mochten maximaal 40 jongeren aanwezig zijn. Dat bleek op de duur een stevige rem op de werking. Op eigen kracht een pand kopen of bouwen bleek geen haalbare kaart. De inkomsten van een jeugdhuis zijn alles bij elkaar nogal beperkt. Tot de stad drie Belseelse verenigingen samenbracht die alle 3 op zoek waren naar geschikt(er) onderkomen: de Galjaar, Ritmica en KLJ Belsele. Door deze partijen in één gebouw op de Klavers samen te brengen konden we de krachten én de financiën bundelen. Met de opening van De Galjaar is nu het volledige gebouw in gebruik. Het is eigenlijk een soort cohousing voor verenigingen", schetst schepen De Bruyne.

Belangrijke rol in sociaal weefsel

"Het jeugdhuis speelt net als de jeugdbewegingen een belangrijke rol in het sociale weefsel van Belsele. Ze geven jongeren de kans om zich te ontplooien, verantwoordelijkheid te nemen, te leren organiseren, zich te engageren. Ik ben bijzonder blij dat Belsele nu opnieuw zo'n plaats heeft. Als je kijkt wie vandaag de drijvende krachten zijn achter tal van initiatieven in Belsele, dan zijn er heel wat die hun sporen in het jeugdhuis en/of de jeugdbeweging verdiend hebben. Door dit unieke bouwproject brengen we sport, jeugdbeweging en jeugdhuis letterlijk samen op een site waar elke dag iets te beleven zal zijn. Binnenkort pakken we de parking verder aan en tegelijkertijd bekijken we in samenspraak met de buurt en de gebruikers hoe we de terreinen rond de Klavers nog aantrekkelijker kunnen maken met een beachvolleyterrein en skate-infrastructuur", blikt schepen De Bruyne al even vooruit.