Street art in Sint-Niklaas: "Een openluchtgalerij die nooit sluit"

16 Juni 2022

Street art in Sint-Niklaas:

De slechtvalk op de hoek van de Stillemansstraat? De schattige kolibri aan het station? Het weemoedige meisje in de Spoorweglaan? Of toch liever de imposante beesten van ROA op Vijfstraten? Iedereen heeft ondertussen wel een favoriet stukje street art in Sint-Niklaas. De stad zette zichzelf de laatste jaren prominent op de kaart als street art-stad. Schepen De Bruyne: "De Sint-Niklazenaren hebben de straatkunst echt omarmd. Het geeft kleur grijze buurten én lokt kijklustigen uit het hele land naar onze stad. Het doet je anders naar onze stad kijken."

De link met street art is niet nieuw in de stad. Exact 10 jaar geleden wijdde de stad de langste legale graffitimuur van het land in langsheen de spoorweg. Ze is vandaag nog steeds in gebruik. Beginnende kunstenaars zetten er al dan niet onder begeleiding hun eerste stappen maar ook gerenommeerde namen komen er geregeld een nieuw werk zetten. 420 strekkende meter kunst met geregeld verrassende nieuwe werken. Street art is immers vergankelijk: geen enkel werk is bestemd voor de eeuwigheid. Met de elektriciteitskasten zette Sint-Niklaas een volgende stap: her en der in de binnenstad namen kunstenaars een nutskast onder handen. De afgelopen jaren verschenen enkele grote muurschilderingen in het straatbeeld.

Matchmaker

Constante in het hele verhaal is het agentschap Wham Office van Sint-Niklazenaar Bart Warnier. "Hij is zowat de matchmaker. Hij zoekt muren uit, selecteert kunstenaars en zorgt ervoor dat het financiële plaatje rond geraakt. Zijn adresboekje binnen de street art-wereld is ronduit indrukwekkend. Hij wist een wereldvermaarde artiest als ROA naar Sint-Niklaas te lokken en heeft voor de toekomst nog mooie namen in zijn mouw zitten," aldus schepen van jeugd Bart De Bruyne. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas sloot dit jaar een samenwerkingsovereenkomst af met Wham Office. "Zo kunnen we de volgende jaren op een structurele manier blijven samenwerken. De meerwaarde is enorm. Sint-Niklaas is ondertussen een openluchtgalerij geworden. Maar wel eentje die nooit sluit. Het lijstje muren dat we willen aanpakken wordt steeds langer. Meer en meer Sint-Niklazenaren bieden spontaan een muur aan."

Stadspromotie

"De kunstwerken worden gesmaakt en zijn ondertussen uitgegroeid tot een speerpunt in onze stadspromotie. We zijn nog geen Oostende, maar liefhebbers uit binnen- en buitenland hebben de weg naar onze stad gevonden," onderstreept schepen De Bruyne het belang van street art. De street-artkaart groeide zelfs uit tot het populairste product van de toeristische dient. Programma's als Vlaanderen Vakantieland besteedden er recent ook al aandacht aan en dat is de potentiële bezoeker van de stad niet ontgaan. "Zelfs binnen de street art-wereld keek men met grote ogen naar ons recentste kunstwerk, de indrukwekkende schildering van ROA. Hij had het hier zo naar zijn zin dat hij twee weken langer dan gepland bleef doorwerken en er naast de reiger en de vos nog een egel en een eekhoorn bijkwamen. Wie met de trein vanuit Antwerpen Sint-Niklaas binnenrijdt, krijgt een prominent zicht op het werk. Wat mij betreft een indrukwekkende eerste kennismaking met de stad," steekt schepen De Bruyne zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

En het is nog niet gedaan...

Het grootse werk op Vijfstraten is misschien een orgelpunt, maar zeker geen eindpunt, volgens schepen De Bruyne. "Deze en de komende weken komen er nog enkele werken bij. Zo pakte Lindert Steegen - die ook al tekende voor de hypecourt op het Jan Breydelplein - het transformatorhuisje ter hoogte van Van Hoecke op de N70 aan. Een aangename verrassing voor wie langs daar de stad binnenrijdt. Binnenkort volgen er ook twee thematische murals. In de De Meesterstraat onthullen we op 24 juni de Iedereen Mee-muurschildering. Op een oud waterbekken op de voormalige Filteintsite verschijnt bij het begin van de zomer een 3D-kunstwerk dat helemaal gewijd is aan het jaarthema van Sint-Niklaas Zomert, namelijk water. Zo zijn er elk jaar wel nieuwe werken in onze stad te ontdekken. Telkens op andere plaatsen en in andere stijlen."

Street art in de deelgemeenten?

In het centrum van de stad zijn straatkunstwerken ondertussen een vast en gewaardeerd onderdeel van straatbeeld. Raadslid Aster Baeck vroeg op de gemeenteraad van 24 juni of ook de deelgemeenten op deze golf konden meesurfen: "In elke deelgemeente één mural lijkt me echt een meerwaarde voor zowel Belsele, Sinaai als Nieuwkerken. Het zou een leuke opdracht kunnen zijn voor kunstenaars om de eigenheid van elke deelgemeenten te vatten in een origineel kunstwerk. Eventueel in de buurt van de spoorweg: die loopt door elke deelgemeente. Murals langs de spoorlijn maken de passage door Sint-Niklaas aangenaam voor elke passerende treinreiziger." Schepen De Bruyne is de suggestie alvast genegen en bekijkt in de komende maanden welke locaties in aanmerking komen.

De nieuwe streetartkaart kan je vinden in het toeristisch infokantoor. Op de website www.ontdeksintniklaas.be vind je meer info over de nieuwste werken.

Foto: Melvin Vanderstylen