Op de drempel van een heel belangrijk jaar

29 Januari 2021

Op de drempel van een heel belangrijk jaar

De uitdagingen die schepen van jeugd, participatie en gebouwen Bart De Bruyne de afgelopen maanden op zijn bord kreeg, waren niet min. De opeenvolging van lockdowns en de sterke inperkingen van hun sociaal leven hakten stevig in op het mentale welzijn van onze jongeren. Ook participatie bleek in tijden van corona allerminst een evidentie. Live vergaderingen werden in allerijl omgeturnd tot een online alternatief. We werpen nog éénmaal een blik achterom, maar richten ook de blik op de (nabije) toekomst.

Wat onhoud je van 2020?

We werden bruusk wakker geschud en moesten vaststellen hoe kwetsbaar we als mens wel zijn. Tegelijkertijd zagen we ook hoe weerbaar en creatief we kunnen zijn. En hoe belangrijk fysiek contact en ontmoeting voor ieder van ons is.

Wat heeft je in 2020 ontroerd, geraakt, geboeid…?

Een hele resem evenementen werd dit jaar afgelast of uitgesteld. Zo ook de Dag van de Jeugdbeweging, die elk jaar duizenden jongeren in Sint-Niklaas op de been brengt. De organisatoren hebben van de nood een deugd gemaakt en hebben zichzelf volledig heruitgevonden. Hoe zij op korte tijd de Radio van de Jeugdbeweging op poten hebben gezet, volledig opgebouwd rond het mentaal welzijn van jongeren, heeft mij echt met verstomming geslagen. Met muziek en pakkende getuigenissen wisten zij heel mooi en ontroerend te vatten wat er in deze bizarre tijden bij jonge mensen leeft. Chapeau.

Waar kijk je naar uit in 2021?

Terug volop kunnen "voelen": opnieuw live-optredens bijwonen, doorzakken bij en met vrienden, op café/restaurant gaan met fijn gezelschap... opnieuw vrij kunnen bewegen.

Wat brengt 2021 op politiek persoonlijk vlak?

Op politiek vlak wordt het een enorm belangrijk jaar.  Heel wat plannen waarvan de zaadjes de afgelopen 2 jaar zijn geplant, zullen dit jaar ontkiemen. Onze Jong.Wild.Goud.-campagne zag vorig jaar al het levenslicht, maar wordt met nieuwe acties en realisaties vol in de schijnwerpers gezet. Met dit stadslabel willen we ons nog sterker als kind- en jeugdvriendelijke stad op de kaart zetten. Zo wordt er hard gewerkt aan een nieuwe werfplek op het Sint-Nicolaasplein en komen er repetitiekoten en een nieuw onderdak voor OJC Kompas in de Lindenstraat. Op de planning staat verder nog meer straffe streetart die her en der in de stad zaal verschijnen. Daarnaast tekenen we dit jaar een pop- en rockbeleid uit in samenspraak met muzikanten en concertorganisatoren...

Op participatief vlak willen we verdergaan op de ingeslagen weg: het draagvlak verder vergroten, zowel bij de bevolking als binnen de administratie en de politiek. Daarnaast zijn we ook volop bezig om een kader voor participatie binnen de stadsorganisatie te verankeren. Die oefening moet dit jaar rond zijn, met een breed gedragen missie- en visietekst die meteen ook in de praktijk wordt uitgevoerd.

Bij gebouwen maken we dit jaar werk van een strategisch vastgoedplan. Dit moet helpen de vele gebouwen in het bezit van de stad op een duurzame manier te gaan beheren. Niet enkel de komende jaren, maar ook met het oog op een klimaatneutrale stad tegen 2050.

Op persoonlijk vlak: meer van hetzelfde maar vooral gezond blijven en werken aan een goede balans leven/werken.