Ook stad Sint-Niklaas maaide in mei niet (overal)

27 Mei 2022

Ook stad Sint-Niklaas maaide in mei niet (overal)

Ook het Sint-Niklase stadsbestuur sloot zich aan bij de campagne ‘Maai Mei Niet’. Daarmee engageren heel wat burgers, organisaties, steden en gemeenten zich om hun tuin of het openbaar groen een maand lang niet te maaien. Sint-Niklaas zet al langer in op ecologisch groenonderhoud. In mei zet de stad dit extra in de kijker, in parken en publieke groenzones in de stad én de deelgemeenten.

Schepen voor natuur Wout De Meester: "In parken en publieke groenzones verspreid over de stad en de deelgemeentes zal de groendienst in mei verschillende graszones extensief beheren. Zo transformeren we een doordeweekse gazon in bloemenrijk grasland. Met een infobordje lichten we voorbijgangers in dat we het gras hier een maand lang zijn gang laten gaan en waarom we dit doen."  Meedoen met ‘Maai Mei Niet’ is letterlijk van levensbelang voor bestuivers zoals bijen en vlinders. "Zonder bloemenrijk grasland vinden ze niet voldoende voedsel en zijn ze met steeds minder. Net in mei moeten ze veel kunnen eten om bloemen en fruitbomen te bestuiven. Belangrijk dus voor ons voedsel én voor mooie, bloemrijke tuinen. Een keurig gemaaide gazon is voor bijen en vlinders maar ook voor de biodiversiteit absoluut oninteressant. De groendienst en Natuurpunt gaan voortaan samenwerken om de invloed van het groenonderhoud op de aanwezigheid van bijen wetenschappelijk te onderzoeken," benadrukt schepen De Meester het belang van langer gras.

Biodiverser en bestendiger tegen warmte en droogte

Niet enkel voor de natuur is een maandje niet maaien van belang. Ook de modale Sint-Niklazenaar kan er baat bij hebben. "Langer gras zorgt voor koelere tuinen en parken. Op die manier kan het ook het regenwater beter vasthouden. Erg belangrijk nu we al enkele weken met erg droog weer geconfronteerd worden. Langer gras is overigens ook beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en hitte. Wie houdt er nu niet van om op warme dagen de afkoeling van een groen park op te zoeken?" onderstreept schepen De Meester de voordelen van de actie. Eens Maai mei niet achter de rug is, kan het lange gras gerust nog een weekje blijven staan: van 29 mei tot 5 juni is het immers de week van de bij. Zij genieten met volle teugen van de veldplanten die tussen het gras opschieten. 

De stad geeft het goede voorbeeld

Stad Sint-Niklaas zet al heel lang in op ecologisch groenonderhoud. Pesticiden werden al in 2009 gebannen. Voor bepaalde delen van het openbaar domein wordt bewust voor extensief groenbeheer gekozen. De natuur mag er op een gecontroleerde manier zijn gang gaan. Bij de beplanting van nieuwe perken kiest men voor planten die afwisselend het hele jaar door voor kleur zorgen, van voorjaarsbloeiers in maart tot herfstbloeiers eind oktober. Zo verandert het straatbeeld met de seizoenen mee. Daarnaast zijn er de talloze geveltuinen en het gevelgroen dat de stad her en der aanlegt. Dit zorgt niet enkel voor een kleurrijker en groener straatbeeld, dit groen - hoe beperkt ook - zorgt er mee voor dat de stad klimaatbestendiger wordt. Groen geeft immers verkoeling op hete dagen en de plantvakken zorgen er mee voor dat water in de bodem kan dringen.

Zelf aan de slag

Inwoners die hun tuin graag klimaatbestendiger willen kunnen dankzij de steun van de stad een tuinranger naar hun tuin halen. Die komen gratis langs en geven tips hoe je je eigen tuin biodiverser en klimaatbestendiger kan maken. Je krijgt ook heel wat info op maat mee waar je eenvoudig mee aan de slag kan. "Als je enkel zou kijken naar het openbaar domein om de stad klimaatbestendiger en biodiverser te maken, dan laat je heel wat potentieel liggen. Alle tuinen samen vormen een enorme oppervlakte. Als we de mensen die dat willen kunnen helpen om van hun tuin een stukje natuur te maken, dan mogen we die kans niet laten liggen. Bijen, vlinders en vogels trekken zich immers niets aan van hekken en afsluitingen," besluit schepen De Meester.

Wil je zelf een tuinranger op bezoek in je tuin? Een aanvraag is erg eenvoudig: aanmelden op www.tuinrangers.be en de tuinranger neemt zelf contact met je op om een afspraak te maken. Meer info over geveltuintjes en groenslingers is te vinden op www.sint-niklaas.be/gevelgroen