Jongerenbegroting 2023 legt de focus op duurzaamheid

22 Maart 2023

Jongerenbegroting 2023 legt de focus op duurzaamheid

De Jongerenbegroting ontpopte zich tot een vaste waarde in Sint-Niklaas. Voor de derde keer op rij krijgen 60 Sint-Niklase jongeren een budget van 20 000 euro ter beschikking dat ze mogen besteden aan een idee dat ze zelf naar voor schuiven. Dit keer kijken de jongeren naar de toekomst

De afgelopen weken kregen 60 vijfdejaars uit 10 Sint-Niklase middelbare scholen een mysterieuze gouden envelop in handen. Met dit zogenaamde 'golden ticket' werd hun deelname aan de Jongerenbegroting 2023 officieel bekrachtigd. Drie jaar geleden werd dit initiatief voor het eerst georganiseerd. Het principe is eenvoudig: de stad stelt een budget van 20 000 euro ter beschikking. De jongeren werken 8 voorstellen uit waarvan eentje met het beschikbare budget gerealiseerd wordt.

Inspelen op actuele thema's

Telkens staat één thema centraal. In 2021 woedde de corona-epidemie nog volop. Schepen voor jeugd Bart De Bruyne: "Thuisonderwijs en sociale beperkingen wogen sterk op het mentale welzijn van jongeren. Het was dus logisch dat we hiermee aan de slag gingen. De jongeren kozen voor een radiocaravan van waaruit ze uitzendingen konden maken rond mentaal welzijn." Tegelijk kwam ook de noodzaak boven drijven naar een plaats waar jongeren gewoon mogen 'zijn'. "Ook met dat signaal zijn we aan de slag gegaan. Het vormde een belangrijk argument om een Overkophuis naar onze stad te halen. Dat is er ondertussen. In een mum van tijd werd het een vaste waarde in het jongerenlandschap in onze stad", stelt schepen De Bruyne.

Meer dan enkel ideeën genereren

In 2022 lag de focus op vrijetijdsbesteding. 'Er is geen hol te beleven in Sint-Niklaas' was de prikkelende werktitel. Heel wat ideeën gingen in de richting van een chillplek waar jongeren 's middags terechtkunnen om iets te eten of wat rond te hangen. Die werden uiteindelijk geclusterd tot één plan. "Het opzet van de Jongerenbegroting is meer dan enkel ideeën genereren. We vinden het minstens even belangrijk om jongeren in dialoog te laten gaan met stadsdiensten om zo uit te vissen of hun idee haalbaar is en hoe het in de praktijk omgezet kan worden", licht schepen De Bruyne het opzet verder toe. Het resultaat van de tweede editie opende begin maart de deuren in de Reynaertgalerij.

Een toekomstvriendelijker Sint-Niklaas

De centrale vraag is dit keer hoe we Sint-Niklaas toekomstvriendelijker kunnen maken: "Volwassenen zijn te weinig bezig met het klimaat, maar het is wel ónze toekomst." Schepen voor duurzaamheid Wout De Meester: "Klimaat en duurzaamheid spelen dit jaar de hoofdrol. Veel jongeren zijn oprecht bezorgd over de toekomst van onze planeet en willen zelf een steentje bijdragen om de toekomst van onze stad duurzamer te maken. Op deze manier krijgen ze zelf de sleutels in handen om ideeën uit te werken én uit te voeren." Op 30 maart komen de 60 begroters een eerste keer samen om te brainstormen. Daarna zoeken ze draagvlak voor hun ideeën. Op 11 mei hakken ze de knoop door en wordt het ultieme idee verkozen.

Alle info en de voorstellen vind je op www.jongerenbegroting.com